Неки се жестоко противе: Велики проблеми у СБ УН око седнице о Косову

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић указао је да постоје велики проблеми унутар Савета безбедности, односно да се неке земље жестоко противе томе да се седнице о Косову и Метохији одржавају на три месеца. И даље је неизвесно хоће ли данашње седнице бити.

Пет земаља које нису признале Косово инсистирају да се седница одржи, преноси РТС.

Савет безбедности Организације уједињених нација - Sputnik Србија
Спор у Савету безбедности: САД и пет земаља ЕУ избацују Косово из редовног календара

„Ми сматрамо да је ситуација на Косову и Метохији таква да и даље подразумева обавезу Савета безбедности да се бави ситуацијом на КиМ, нарочито у условима када је дијалог прекинут, када постоје нецивилизацијске таксе за робу из централне Србије и БиХ, када, такође, постоји низ једностраних мера као што је одлука о образовању тзв. Војске Косова, одлука о ’Трепчи‘ и најновија Харадинајева одлука да прекине комуникацију са УН због става генералног секретара о таксама“, навео је Дачић.

Министар указује да је нормална реакција да седнице буде, али да је Србија спремна да, иако није део тих консултација, преговара о томе колико ће се пута годишње расправљати о Косову.

„То не зависи од Србије, већ од времена у којем генерални секретар подноси извештај, пошто је на три месеца, стоји да треба да их разматра Савет безбедности. За нас је најважније да се ова тема задржи на агенди Савета безбедности. Да ли ће бити на три, четири или шест месеци, о томе смо спремни да разговарамо. Мислимо да би било добро за сам наставак дијалога да седница буде одржана“, навео је Дачић који у Вашингтону учествује на министарској конференцији глобалне коалиције за борбу против Исламске државе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала