Кремљ: „Северни ток 2“ неће повећати зависност ЕУ од Русије

© Фото : Nord Stream 2 / Axel SchmidtИзградња Северног тока 2
Изградња Северног тока 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ се категорички не слаже са ставом да ће гасовод „Северни ток 2“ повећати зависност Европске уније од Русије — пројекат је исплатив обема странама, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Категорички се не слажемо са тиме да ће пројекат изградње новог гасовода повећати зависност од руског гаса. Такви пројекти могу само да изазову обострану зависност, јер како Европа зависи од руског гаса, тако и Русија зависи од потражње у Европи“, рекао је Песков.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки пре самита ЕУ у Софији - Sputnik Србија
Премијер Пољске: „Северни ток 2“ је немогуће зауставити

Он је објаснио да таква узајамна зависност уједно представља гарант добронамерне атмосфере у билатералним односима, нагласивши да Русија наставља са изградњом гасовода и нада се да ће пројекат бити реализован.

Портпарол руског председника поновио је и да став Америке о гасоводу „Северни ток 2“ није у складу са принципима здраве конкуренције, будући да Вашингтон покушава да Европу наговори да од Америке купује 30 одсто скупљи гас.

„Овај пројекат, који је потребан и Русији и Европској унији, константно нападају треће земље, а пре свега Америка, која покушава да прогура свој гас, за трећину скупљи од руског“, указао је он.

Песков је додао и да је „Северни ток 2“ најбезбеднији и најсмисленији начин да се гас достави у Европу, као и да је у интересу свих земаља ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала