Друштвене мреже као нуклеарна енергија (видео)

Пратите насTelegramOdyssey
Марк Закерберг је пре 15 година у студентској соби основао Фејсбук, а данас је један од најбогатијих људи на свету. Корисници те друштвене мреже спознају њене добре и лоше стране, научницима је корисна за истраживања, а укупне последице феномена тек ће се истраживати. Фејсбук је постао и важна алатка у политичком животу.

О свему томе разговарали смо у емисији Спутњик интервју са психологом Жарком Требјешанином и стручњаком за ИТ Здравком Јанковићем.

„Са друштвеним мрежама је у суштини као са свим техничким достигнућима. Можете заправо свако техничко остварење да употребите за добробит, а можете и да га злоупотребите. Као на пример нуклеарну енергију“, казао је Требјешанин и додао да је напредак у ИТ сфери незаустављив, те да би било смешно да неко покуша да се ствари врате назад.

Јанковић сматра да је и употреба мрежа, на неки начин, одраз друштва. Истиче да је свака активност на друштвеним мрежама врло ухватљива и указује на постојање дигиталне сенке коју сви остављамо користећи било који дигитални уређај, па чак и са лажних профила.

„То је алат који ће нацртати човека и описати његове психолошке карактеристике. Све то може довести до значајних научних сазнања али се може употребити и у сврху таргетирања и слања политичких порука да би се произвели одређени циљеви“, рекао је између осталог Јанковић.

Цео разговор можете погледати у видео емисији.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала