Хрватски коментатор: Срамота ме је, као да сам ја тај кретен који је викао „четник“

© YouTube / Sport KlubНевен Цвијановић
Невен Цвијановић - Sputnik Србија
Пратите нас
После напада хулигана на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту, бројне познате личности, како из света спорта, тако и из политичке сфере и са јавне сцене, огласиле су се и осудиле су тај инцидент. Међутим, један коментар посебно је привукао пажњу јавности.
Нападачи на ватерполисте Звезде - Sputnik Србија
Први снимак нападача на ватерполисте Звезде (видео)

Познати хрватски спортски коментатор Невен Цвијановић оштро је осудио поступак својих сународника, а текст који је написао за портал „Спорт клуб“ дефинитивно ће одјекнути регионом.

Преносимо део коментара хрватског новинара, који је без устезања изнео свој став.

„Морам нешто о овоме рећи, па куд пукло да пукло, коме се свиђало или не свиђало. Пре свега, јако ме је срамота. Вероватно вам је познат тај осећај кад се истински срамите, као да сте управо ви једини и искључиви кривац за све. Као да сам ја био тај морон који је ударио те момке на Сплитској риви, као да је моја рука потерала тог јадног младића у море и као да сам ја лично тај кретен који је викао: ’Четник‘.

И то је занимљиво, чак сам више времена провео размишљајући о том најнижем степену човековог претка који виче из гомиле, него о тој човеколикој хорди која туче. Мислим да се тај ’јунак‘ који хушка с тобоже неприметним ’четник‘ налази на нижој лествици развоја од оног који подиже руку на спортисте који су у посети његовом граду, који би требало из њега да понесу лепе успомене.

Вучић о ватерполистима: Зашто нисмо тражили посебну полицијску заштиту

Рећи ће како је ово изолован случај у једном прилично уређеном друштву и како не могу град и држава бити таоци мале групе неотесаних. Међутим, да ли је заиста тако? Да ли је заиста истина да држава и друштво са тиме немају никакве везе. ’Ајмо једном да погледамо сами себе у лице и кажемо истину… Па није баш тако.

Можда бих отишао предалеко ако бих рекао да држава спонзорише такве чинове, али сасвим је сигурно да мало тога ради да до њих не дође. Сами сте, господо политичари, то све закували! Сви ваши ситнополитички говори и прозивања враћају нам се као бумеранг. Намерно нисам написао ’враћају ВАМ се‘, јер ви сте срећни ако статус кво потраје, ви се задовољно смешкате кад прави Хрвати млате четнике. Задовољно трљате руке кад се мрзе Срби, Хрвати, Албанци, муслимани… Срећни сте кад људе туку усред бела дана на Сплитској риви.

Город Сплит в Хорватии - Sputnik Србија
Сплитски одборник: Делије драге, какво је море у фебруару

Нажалост, тако је како је и ништа се, барем у блиској будућности, неће променити. Барем док још неколико генерација не одрасте, ако се и онда нешто промени. Свака част тим Сплићанима који су пружили руку том дечку који је из мора викао да је Црногорац и да није Србин. Свака част на помоћи, али трагикомична је та сцена. Велики и тешки црњак, а опет и невероватно монтипајтоновски комад.

На крају, драги спортисти, ватерполисти Црвене звезде, ако вам то нешто значи, ја вам се извињавам. Опростите на нашем негостопримству, опростите на нашој неукости и ускогрудости. Молим вас, немојте се ви према нама понети тако као што смо се ми понели према вама“, поручио је признати хрватски спортски коментатор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала