Због чега је Норвешка толико важна Русији и Кини

© Фото : Pixabay/Норвешка
Норвешка - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјалне службе Русије и Кине су најактивније у Норвешкој, навела је у свом извештају норвешка Служба за цивилне и војне обавештајне послове.
Премијерка Норвешке Ерна Сулберг - Sputnik Србија
Норвешка: Европа није у новом хладном рату са Русијом

У извештају се наводи да Русија и Кина „могу да изводе комплексне офанзивне операције на мрежи и да стално унапређују своје могућности“, пише „Верденс ганг“.

Специјалне службе сматрају да су те државе заинтересоване за Норвешку због њене близине са Арктиком и северним регионима. Како се претпоставља, притисак на земљу ће се наставити 2019. године. Обавештајне службе Русије и Кине су, наводи се у извештају, заинтересоване за војну политику земље, политику безбедности и делатност у северним регионима, као и за планове о борбеној готовости Норвешке.

Норвешку, како се показује у извештају, највише брину могуће сметње на навигационим системима (ГПС) који се користе у авио-саобраћају.

Прошле године је Норвешка тврдила да је забележила снижавање сигнала ГПС за време војних вежби НАТО-а Trident Juncture. Сметње је наводно правила Русија, али Осло доказе није до сада показао.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала