Хрватска и Словенија планирају удар на председника Европског парламента

© AP Photo / Jean-Francois BadiasИталијански премјер Ђузепе Конте и Антонио Тајани
Италијански премјер Ђузепе Конте и Антонио Тајани - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски и словеначки европарламентарци нису прихватили објашњење председника Европског парламента Антонија Тајанија да је његов иступ у Басовици у којем је споменуо „италијанску Истру и Далмацију“ погрешно схваћен.
Застава Хрватске - Sputnik Србија
Хрватски европарламентарци: Загреб хитно да шаље ноту због Тајанија

Они најављују да ће од Тајанија тражити да повуче изјаву, а поменули су и могућност тражења његове оставке тек нешто више од три месеца пред европске изборе.

Хрватски европарламентарци разматрају могућност заједничке реакције на Тајанијев иступ, а договор би требало да постигну након састанка клуба посланика Европске народне странке у уторак увече, у којој су сам председник Европског парламента и петоро хрватских европарламентараца, пренела је Хина.

Шефица ХДЗ-ове групе европосланика у ЕПП-у Дубравка Шуица је хрватским новинарима у Стразбуру изјавила да је реч о „потпуно неприхватљивој“ и „скандалозној изјави“ председника Европског парламента. 

Тајанијево извињење она је оценила „врло млаким“ и најавила је да ће на састанку њихове посланичке групе, заједно са словеначким посланицима, тражити да Тајани повуче изјаву.

Дубравка Шуица је оценила и да је Тајанијев иступ уочи избора наштетио Европској унији и кредибилитету Европског парламента.

„Ако је Тајани своју изјаву користио у своје предизборне сврхе не бих желела да је ми хрватски посланици користимо у наше предизборне сврхе, већ треба да будемо разборити“, упозорила је она.

Дубровник - Sputnik Србија
Далматински жупан поручио Тајанију: Нека је свима јасно — Далмација је колевка хрватства

И хрватска европарламентарка Маријана Петир (ЕПП) очекује да Тајани повуче изјаву, коју је назвала „ревизионистичком“, те оцењује да је нарушила односе двеју земаља и „допринела ширењу антиевропске атмосфере“.

Ружа Томашић (ХКС/ЕЦР) је у изјави за хрватске новинаре одбацила Тајанијево објашњење да је његов говор погрешно протумачен и подсетила да је Тајани по професији новинар, те да „добро познаје тежину таквих речи“.

Биљана Борзан (СДП/С&Д) је рекла како су Тајанијеве речи „крајње јасне и недвосмислене“.

„Извињење у којем Тајани говори да му је жао, али не повлачи те речи се не може схватити озбиљно и захтева даље акције према њему“, изјавила је она и додала да нема апсолутно никакав проблем да тражи његову оставку.

Словеначка европарламентарка Тања Фајон (С&Д) је за хрватске новинаре оценила да је Тајанијева изјава „неприхватљива“ и да је извињење у којем каже да је погрешно протумачен „нешто страшно“. 

Антонио Тајани - Sputnik Србија
Колинда љута на председника Европског парламента: Ово нису темељи ЕУ!

Она је најавила да ће од Тајанија затражити да дâ оставку. 

„Од више италијанских челника, а сада и од Тајанија, последњих година се чује језик ревидирања историје који, с једне стране, промовише и фашизам“, рекла је Тања Фајон.

Тајанијеве изјаве су изречене у контексту предизборне кампање и нису само „недопустив“ политички иступ, него су горе од „говора претње“, истакла је она.

Фајонова је рекла да очекује и од Европске комисије и Савета да заузму став према Тајанијевом иступу.

Словеначка посланица је скептична према могућности да Тајани повуче изјаве, односно да га приморају на то гласањем у Европском парламенту, али је најавила да ће притисак онда постати још снажнији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала