„Данас подижемо заставу“: Северна Македонија отворила нову страницу историје

© AP Photo / Dragan PerkovksiПодизање НАТО заставе испред зграде Владе Северне Македоније.
Подизање НАТО заставе испред зграде Владе Северне Македоније. - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонски премијер Зоран Заев рекао је данас да је Северна Македонија успела да се са споредног балканског колосека врати на главни ауто-пут ка Европи.

Заев је, током свечане церемоније подизања НАТО заставе испред македонске владе, истакао да је његова отаџбина сада на правом путу ка напретку и развоју.

„Данас подижемо заставу НАТО-а, која заједно са европском и нашом одређује не само будућност наше генерације већ и будућих поколења. То није само симболика, већ реалност. То је нова страна наше историје“, рекао је македонски премијер.

Бугарска - Sputnik Србија
Северна Македонија у НАТО-у – национални интерес Бугарске

Како је Заев истакао, његова земља је успела да се са споредног балканског колосека, где је чекала деценијама, врати на главни ауто-пут ка Европи.

„У периоду који следи бићемо директни учесници у најважнијем периоду од самосталности наше државе, у коме ћемо сами одлучивати о нашој будућности, али и са брзином којом ћемо достићи тај циљ“, рекао је он.

Заев је оценио да је сада судбина у рукама македонског друштва, које одређује своју будућност, преноси Танјуг.

Македонски премијер је нагласио да се у следећем периоду улази у комплексну етапу изградње државе према европским стандардима, те да нико више неће да је блокира споља.

Македонија је потписивањем Споразума из Преспе са Грчком променила своје уставно име у Република Северна Македонија и на тај начин је разрешила деценијски спор који је имала властима у Атини.

Спор око имена са Грчком био је кључна баријера на путу сада већ Северне Македоније ка НАТО-у и ЕУ.

Преспанским споразумом власти у Скопљу су се обавезале да ће променити уставно име државе у Северна Македонија, док су се власти у Атини обавезале да ће престати да блокирају пријем Северне Македоније у НАТО и омогућити интеграцију те државе у ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала