Захарова: Зашто западни борци за слободу не оптуже Би-Би-Си за цензуру

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМарија Захарова
Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је реакцију Би-Би-Сија на то што је сарадник телевизијског канала разоткрио лажни видео-снимак о хемијском нападу у Сирији.

Продуцент Рима Далати је саопштио да су снимци сцене у болници након наводног хемијског напада у сиријској Думи били изрежирани. Новинар је уверен да се сам напад догодио, али да употребу хлора треба да потврди или негира Организација за забрану хемијског оружја. Званични представник Би-Би-Сија изјавио је да Далатијеве речи треба посматрати као његово лично мишљење.

Захарова је истакла да је тај след догађаја индикативна прича и навела да је након коментара Би-Би-Сија Далати затворио своје налоге на друштвеним мрежама.

„Где су наши западни борци за права и слободе? Још нису оптужили Би-Би-Си за цензуру, нису открили чињеницу притиска на новинара? Циркус, наравно“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков раније је подсетио да су руски стручњаци снимак из Думе од почетка окарактерисали као лажни. 

У априлу прошле године појавила су се саопштења о томе да су житељи Думе страдали од отровних супстанци, а као доказ организација „Бели шлемови“ је искористила кадрове на којима лекари наводно покушавају да помогну жртвама, међу којима су и деца. 

Запад је за хемијски напад оптужио Дамаск, што је био повод да САД, Велика Британија и Француска бомбардују сиријске објекте, не сачекавши закључке ОЗХО. Москва и Дамаск су саопштили да су лажни снимци намерно објављени како би се оправдало даље мешање Запада у унутрашња сиријска питања. 

Касније је о изрежираним снимцима причао 11-годишњи дечак Хасан Дијаб који је био учесник у том догађају, као и његов отац. За учествовање у снимању, како су рекли, добили су колаче. Локални житељи притом нису могли да потврде да је било напада.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала