Шта Нови Пазар и Тутин могу да понуде Русима

CC BY 2.0 / Ebs Els / Нови Пазар
Нови Пазар - Sputnik Србија
Пратите нас
Привредници из Србије траже своју шансу на руском тржишту. Управо је то био разлог што су бизнисмени и општинске власти из Рашке области ове недеље посетили Руски инвестициони форум у Сочију. Они рачунају на стварање контаката и могућих послова.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац оцењује да је руско тржиште веома атрактивно за привреднике из Србије, с обзиром на то да је, како је рекао, у експанзији.

Он подсећа да пазарске грађевинске фирме већ годинама успешно раде у Сочију и Краснодарском крају и рачуна да ће се привредна сарадња још више продубити, нарочито зато што постоји бесцарински режим на увоз робе из Србије.

Како оцењује, то омогућава развој нашег тржишта.

Градоначелник види шансу за српске грађевинаре, али и за извоз српских производа.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићГрадоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац
Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац  - Sputnik Србија
Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац

„Нови Пазар је познат по здравој, пештерској храни, по производњи меса и млечних производа и то је нешто што бисмо могли да понудимо на руском тржишту. Из Новог Пазара текстилци већ извозе у Русију своју робу, као и обућари који су још од времена бивше Југославије присутни на руском тржишту. Шпедиција је такође изузетно јака код нас. Нови Пазар има две хиљаде камиона, тако да постоји велика шанса за шпедицију и превоз робе. Сада треба да пронађемо начин да побољшамо и појачамо своје капацитете“, рекао је Бишевац за Спутњик.

Истовремено, градоначелник истиче да је сада најважније да се представе потенцијали Новог Пазара и региона, како би се евентуално у Србију привукли руски инвеститори.

Председник Општине Тутин Кенан Хот каже да је импресиониран „величанственим форумом у Сочију“ и сматра да је то одлична платформа за успостављање контаката, међусобно повезивање српских фирми које послују у Русији и Србији, као и привлачење инвеститора.

Хот оцењује да је сочински форум такође добра прилика и за преузимање модела развоја градова, као и иновација.

На штанду Краснодарског краја српски привредници су имали прилику да виде на који начин Русија развија „паметне градове“, а Хот је уверен да би то искуство могло да се пренесе и у Србију.

Глумац Стивен Сигал - Sputnik Србија
Стивен Сигал оснива винарију у Русији (фото)

„Верујем да ћемо и ми као председници општина нешто научити на овом форуму и да ћемо то пренети на наше општине и наше грађане“, додао је он.

Циљ доласка у Сочи привредника из Србије је и „опипавање терена“, како би се створили услови за евентуалну даљу сарадњу са руским фирмама.

„Дошли смо да видимо и шта је то што можемо руским привредницима да понудимо као наш производ. Наша општина се највише бави пољопривредом, али има потенцијала у обновљивим изворима енергије и преради дрвета. Управу ту видимо шансу — у преради дрвета и производњи намештаја. А са друге стране, Тутин има велику индустријску зону која је можда сада и једина у Србији која има комплетну пројектно-техничку документацију, односно израђене све пројекте и грађевинске дозволе. Не треба заборавити да се та индустријска зона ослања на Коридор 11, који се управо гради, а који иде од Бара до Бољара, односно од Бољара до Пожеге. Веома је важно да и тај сегмент привређивања понудимо неком од руских инвеститора“, навео је Хот.

Он такође подсећа да Србија има „специјални статус за извоз у Русију и Белорусију“ и сматра да ту шансу треба искористити.

Општина Тутин се највише бави пољопривредом и сточарством, напомиње Хот.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПредседник Општине Тутин Кенан Хот
Председник Општине Тутин Кенан Хот - Sputnik Србија
Председник Општине Тутин Кенан Хот

„Ми смо територијално велика општина, која се простире на 740 километара квадратних, и буквално у кругу од неких 200 километара нема загађивача. Надморска висина је око 1.600 метара. Пољопривреда се обавља на стари, традиционални начин и пољопривредни производи су изузетног квалитета, што је предност за будућност“, истиче Хот.

Председник Општине Тутин је уверен да после сочинског форума предстоји успешна сарадња са руским привредницима и инвеститорима.

„Сигуран сам ћемо наставити сарадњу са оним фирмама и привредницима са којима смо овде у Сочију успоставили контакте и верујем да ће из тога нешто произићи“, закључио је Хот.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала