КВИЗ: Српски кнез кога су Турци дочекали као цара

© WikipediaМилош Обреновић
Милош Обреновић - Sputnik Србија
Пратите нас
Проверите колико знате о српском владару кога историја памти као доброг дипломату и мудрог политичара. Иако је био неписмен, основао је 82 школе и гимназију, која је постала темељ високог образовања. За време његове владавине усвојен је Закон о скупштини, чиме је у земљи утемељен парламентарни систем.

Кнез Милош Обреновић је био сиромашан дечак, син удовице са три детета. Као младић због своје сналажљивости и храбрости напредује на друштвеној лествици, тако да се сматрало да је један од најбогатијих људи у Србији.

За време његове апсолутистичке владавине Србија је добила први Устав и у Србији је укинут феудализам. Био је на снази свега две недеље, али је за то време био револуционаран, када су у питању слободе и права становника Кнежевине Србије. Учествовао је и организовао оба српска устанка против Турака и бројне буне. Преке природе, без образовања, без манира, био је вешт дипломата, што је обележило његову владавину у бурном политичком животу тадашње Србије под Турцима. Под његовом влашћу Србија је постала аутономна кнежевина у Османском царству. Оснивач династије Обреновић је умро је у дубокој старости у топчидерском Двору.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала