Проклетство нафте

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Пратите нас
После серије „арапских пролећа“ дириговани бунт демократије се преселио у Латинску Америку. На тапету је Венецуела, земља која располаже највећим резервама нафте на свету и спада у државе са највећим резервама природног гаса, а богата је и налазиштима злата и дијаманата, али и која је у великој економској кризи.

Проклетство нафте
За Венецуелу се може рећи да је књишки пример земље која не уме да искористи своје природно богатство. На ресурсе, пре свега нафту, око су бациле развијене земље, пре свега САД, чије компаније покушавају да искористе све бенефите „црног злата“. Политичари те латиноамеричке земље већ годинама не успевају да се носе са проклетством нафте, нити су те благодети поделили са народом на начин на који то раде неке арапске земље, нити су новац зарађен експлоатацијом сирове нафте искористили за развијање економије земље.

Криза је ескалирала са појефтињењем нафте. САД намећу свог пулена за новог председника, стари покушава да на светској политичкој позорници обезбеди подршку земаља које су последњих година и саме у својеврсном економском рату са Вашингтоном…

О томе какав се даљи расплет може очекивати у Венецуели Јелица Путниковић разговара са др Гораном Радосављевићем, професором на ФЕФА факултету и генералним секретаром Националног нафтног комитета Србије.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала