Спор око Хитлерове родне куће се наставља

© AFP 2023 / JOE KLAMARРодна кућа Адолфа Хитлера у Аустријском месту Браунауу
Родна кућа Адолфа Хитлера у Аустријском месту Браунауу - Sputnik Србија
Пратите нас
Спор који се тиче експропријације куће у којој је рођен Адолф Хитлер између ранијих власника и државе се наставља, пошто је Аустрија одлучила да уложи жалбу на одлуку Покрајинског суда у Риду да је обештећење било премало.
Адолф Хитлер и Рудолф Хес 1939. године. - Sputnik Србија
Испливао тајни документ ЦИА о Хитлеру: Добошар и геј са бичем

Аустрија је ранијим власницима исплатила 310.000 евра, на основу обештећења због одлуке да кућу преузме држава.

Суд је, на жалбу ранијих власника, дошао до закључка да, узимајући у обзир „посебност некретнине, јер је у главној згради рођен Хитлер“, држава треба да исплати 1.508 милиона евра.

У образложењу се наводи да је главну зграду годинама изнајмљивала држава, за високу кирију, а и да треба узети у обзир да су у склопу некретнине и гаража и паркинг, од којих су ранији власници имали значајне приходе.

Надлежне власти су указале на то да се држава обавезала на обештећење у интересу пореских обвезника и да је држава утврдила продајну вредност у висини од 812.000 евра, од којих је већ исплатила 310.000, а осталих 502.000 треба да пребаци власницима, пренео је Танјуг.

Претходно је Уставни суд утврдио да је одлука о експропријацији, после дугогодишње дискусије без договора са власницима, била у складу са законом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала