Хаг: Србија да се изјасни о безбедности сведока

© Sputnik / Радоје Пантовић / Улаз у Међународни суд за ратне злочине у СФРЈ у Хагу
Улаз у Међународни суд за ратне злочине у СФРЈ у Хагу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У поступку поновног одлучивња да ли ће се случај против Вјерице Радете и Петра Јојића, оптужених за застрашивање сведока из Механизма за кривичне судове у Хагу предати Србији, хашко тужилаштво је изразило бојазан за сведоци у том поступку неће желети да сведоче у Србији због страха.

Влада Србије и Јединица за заштиту сведока имају рок од 15 дана да се изјасне о тврдњама хашког тужилаштва, након чега би требало да буде донета нова одлука, саопштено је из Механизма у Хагу.

Тужилаштво се иначе противи пребацивању предмета српском правосуђу и по његовој жалби је одлучено да се то питање поново размотри, иако је у јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији.

Акају Савет безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру је именован судија Ли Дакин.

Председница извршног одбора Српске радикалне странке Вјерица Радета даје изјаве новинарима - Sputnik Србија
Хаг: Србија спремна да суди радикалима

Поводом поменутих бојазни тужилаштва, судија Дакин данас је позвао Владу Србије и Јединицу за заштиту сведока да се у року од 15 дана изјасне о томе.

Усвајајући жалбу тужилаштва у децембру, жалбено веће Механизма је указало да је Тужилаштво пропустило да се у изјашњењу пред судијом, који је донео првостепену одлуку о предаји овог предмета српском правосуђу, осврне на безбедност, заштиту и могућност појављивања сведока који би требало да сведоче у том поступку.

Због тога је, према ставу жалбеног већа, неопходно да се провери безбедност сведока који би сведочили у Србији.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-a Војислава Шешеља.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбедности Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело — а то је Србија, пренео је Танјуг.

Након тога судија појединац је задужен за координирање предмета и конкретне одлуке. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала