Да бројимо звезде: Ко су наше галактичке комшинице

Пратите насTelegramOdyssey
Донедавно се сматрало да у познатом делу свемира има око 100.000 милиона галаксија. На крају, телескопом Хабл утврђено је да је број најмање десет пута већи.

У Спутњиковој фото-галерији откријте које галактичке комшинице су нам најближе.

© Фото : NASA, ESA and the Hubble Heritage TeamМесје 82 је спирална галаксија у сазвежђу Велики медвед, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба. Неправилан облик М82 последица је блиског сусрета с М81, који се одиграо пре 100 милиона година. У том процесу мања и мање масивна галаксија М82 доживела је нагло урушавање облака плина и прашине због плимних сила масивније М81. Директна последица урушавања облака је убрзано формирање звезда.
Спирална галаксија Месје 82 - Sputnik Србија
1/16
Месје 82 је спирална галаксија у сазвежђу Велики медвед, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба. Неправилан облик М82 последица је блиског сусрета с М81, који се одиграо пре 100 милиона година. У том процесу мања и мање масивна галаксија М82 доживела је нагло урушавање облака плина и прашине због плимних сила масивније М81. Директна последица урушавања облака је убрзано формирање звезда.
© Фото : NASA, ESA, CXC and the University of PotsdamМали Магеланов облак је најближи галактички сусед Млечном пут. Иако је то мала, такозвана патуљаста галаксија, Мали Магеланов облак је тако блистав да је видљив голим оком из јужне хемисфере и близу екватора.
Мали Магеланов облак - Sputnik Србија
2/16
Мали Магеланов облак је најближи галактички сусед Млечном пут. Иако је то мала, такозвана патуљаста галаксија, Мали Магеланов облак је тако блистав да је видљив голим оком из јужне хемисфере и близу екватора.
© Фото : NASA and The Hubble Heritage TeamХоагов објекат, прстенаста галаксија у сазвежђу Змија, појављује као готово савршен прстен плавих младих звезда које окружују језгро старијих жутих звезда.
Хоагов објекат, прстенаста галаксија у сазвежђу Змија - Sputnik Србија
3/16
Хоагов објекат, прстенаста галаксија у сазвежђу Змија, појављује као готово савршен прстен плавих младих звезда које окружују језгро старијих жутих звезда.
© Фото : NASA/STScI/AURAМесје 104 је спирална галаксија у сазвежђу Девица, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба. Галаксија има пречник од око 50.000 светлосних година, што је око 30 одсто величине Млечног пута.
Галаксија Сомбреро - Sputnik Србија
4/16
Месје 104 је спирална галаксија у сазвежђу Девица, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба. Галаксија има пречник од око 50.000 светлосних година, што је око 30 одсто величине Млечног пута.
© Фото : NASA/JPL-Caltech/ESA/Harvard-Smithsonian CfAМесје 81 је спирална галаксија у сазвежђу Велики медвед која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба и један је од најбољих примера спиралне галаксије. Њени краци се пружају у готово савршену спиралу до центра. М81 је и трећа најсјајнија галактика на северном небу.
Галаксија Месје 81 - Sputnik Србија
5/16
Месје 81 је спирална галаксија у сазвежђу Велики медвед која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба и један је од најбољих примера спиралне галаксије. Њени краци се пружају у готово савршену спиралу до центра. М81 је и трећа најсјајнија галактика на северном небу.
© Фото : NASA/ ESAМесје 51 је спирална галаксија у сазвежђу Ловачки пси, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба.
Месје 51 - Sputnik Србија
6/16
Месје 51 је спирална галаксија у сазвежђу Ловачки пси, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба.
© Фото : ESA/Hubble Велики Магеланов облак је неправилна галаксија, већа од два „облака“ који су видљиви голим оком са јужне хемисфере и за које се дуго мислило да су сателити Млечног пута.
Велики Магеланов облак - Sputnik Србија
7/16
Велики Магеланов облак је неправилна галаксија, већа од два „облака“ који су видљиви голим оком са јужне хемисфере и за које се дуго мислило да су сателити Млечног пута.
© Фото : NASA/ESAГалаксија Пуноглавац је спирална галаксија на 420 милиона светлосних година од Земље према северном сазвежђу Змај. Њене најдраматичније карактеристике су траг звезда дуг око 280.000 светлосних година и масивна, светла плава звездана јата.
Галаксија Пуноглавац - Sputnik Србија
8/16
Галаксија Пуноглавац је спирална галаксија на 420 милиона светлосних година од Земље према северном сазвежђу Змај. Њене најдраматичније карактеристике су траг звезда дуг око 280.000 светлосних година и масивна, светла плава звездана јата.
© Фото : ESA/Hubble & NASAМесје 94 је спирална галаксија у сазвежђу Ловачки пси, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба, око 16 милиона светлосних година од Земље. У оквиру светлосног прстена око Месје 94 стварају се нове звезде.
Месје 94 - Sputnik Србија
9/16
Месје 94 је спирална галаксија у сазвежђу Ловачки пси, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба, око 16 милиона светлосних година од Земље. У оквиру светлосног прстена око Месје 94 стварају се нове звезде.
© Фото : Miguel Claro/ESOСвод Млечног пута фотографисан из пустиње Атакама у Чилеу. Млечни пут је галаксија која садржи Земљу, Сунчев систем и све појединачне звезде видљиве голим оком.
Свод Млечног пута на ноћном небу - Sputnik Србија
10/16
Свод Млечног пута фотографисан из пустиње Атакама у Чилеу. Млечни пут је галаксија која садржи Земљу, Сунчев систем и све појединачне звезде видљиве голим оком.
© Фото : Alexander MelegМесје 33 је галаксија у сазвежђу Троугао. То је једна од најатрактивнијих галаксија за посматрање астрономима аматерима на Северној хемисфери. На ноћном небу може се видети голим оком.
Месје 33 - Sputnik Србија
11/16
Месје 33 је галаксија у сазвежђу Троугао. То је једна од најатрактивнијих галаксија за посматрање астрономима аматерима на Северној хемисфери. На ноћном небу може се видети голим оком.
© Фото : ESA/Hubble & NASAГалаксија EСO 350-40, позната као као Колски точак, настала је у судару друге две галаксија. Налази се на око 500 милиона светлосних година далеко од Млечног пута, у сазвежђу Вајар.
Галаксија  EСO 350-40 - Sputnik Србија
12/16
Галаксија EСO 350-40, позната као као Колски точак, настала је у судару друге две галаксија. Налази се на око 500 милиона светлосних година далеко од Млечног пута, у сазвежђу Вајар.
© Фото : Robert GendlerАндромедина галаксија је најближа галаксија нашем Млечном путу. Она садржи приближно билион звезда, што је далеко више од Млечног пута. Андромеда је на тамном ноћном небу видљива и голим оком и представља један од најсјајнијих објеката, али је због светлосног загађења у великим градовима видљив само централни део галаксије, док је пун пречник исте седам пута већи од пречника пуног месеца.
Андромедина галаксија - Sputnik Србија
13/16
Андромедина галаксија је најближа галаксија нашем Млечном путу. Она садржи приближно билион звезда, што је далеко више од Млечног пута. Андромеда је на тамном ноћном небу видљива и голим оком и представља један од најсјајнијих објеката, али је због светлосног загађења у великим градовима видљив само централни део галаксије, док је пун пречник исте седам пута већи од пречника пуног месеца.
© Фото : NASA and The Hubble Heritage Team Месје 64, такозвана галаксија Црно око Месје 64, јесте спирална галаксија у сазвежђу Береникина коса, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба.
Месје 64, такозвана галаксија Црно око - Sputnik Србија
14/16
Месје 64, такозвана галаксија Црно око Месје 64, јесте спирална галаксија у сазвежђу Береникина коса, која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба.
© Фото : NASA/ESA/HubbleМајалов објекат (Arp 148) — две су интерактивне галаксије у сазвежђу Великог медведа на удаљености од 450 милиона светлосних година од Земље.
Мајалов објекат, две интерактивне галаксије у сазвежђу Велики медвед - Sputnik Србија
15/16
Мајалов објекат (Arp 148) — две су интерактивне галаксије у сазвежђу Великог медведа на удаљености од 450 милиона светлосних година од Земље.
© Фото : European Space Agency & NASAМесје 101 је спирална галаксија у сазвежђу Велики медвед, позната и као галаксија Ветрењача, на око 21 милион светлосних година од земље.
Месје 101 - Sputnik Србија
16/16
Месје 101 је спирална галаксија у сазвежђу Велики медвед, позната и као галаксија Ветрењача, на око 21 милион светлосних година од земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала