Није лако: Имате само 24 сата, а нашли сте се у Москви... (видео)

© AP Photo / Dmitry SerebryakovМосковски сити
Московски сити - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва и Санкт Петербург, то је углавном Русија за туристе из Србије који посете ову земљу. Зато је Руска Федерација на Сајму туризма у Београду први пут представила најатрактивније руске регионе.

На штанду Русије у Хали 1 Београдског сајма добродошлицу гостима пожелело је девет региона: Калињинградски, Калужски, Владимирски, Тверски, Јарославски, Ростовски, Тјуменски, а представила се и Република Коми.

Ови региони  нису одабрани случајно. Упоредо са 41. Међународним сајмом туризма одржавају се ’Дани руске духовне културе у Србији‘, па је реч о регионима који обилују споменицима духовног наслеђа Русије.

Посебан регион чине градови „Златног прстена“ североисточно од Москве; Кострома, Суздаљ, Владимир, Ростов, Сергијев Посад, Јарослављ, Иваново, Переслављ-Залескиј и Александров.

Представници овог региона знају да Београд има Храм Светог Александра Невског. То сматрају изузетно важним, јер може бити и један од разлога да управо њихов регион побуди интересовање туриста из Србије. „Златни прстен Русије“ препознатљив је управо по прелепим храмовима.

© Sputnik / Сенка МилошУпоредо са 41. Међународним сајмом туризма одржавају се „Дани руске духовне културе у Србији“.
Упоредо са 41. Међународним сајмом туризма одржавају се „Дани руске духовне културе у Србији“.  - Sputnik Србија
Упоредо са 41. Међународним сајмом туризма одржавају се „Дани руске духовне културе у Србији“.

Наталију Булах, представницу овог региона, питали смо који би град издвојила као препоруку за наше туристе уколико су смештени у Москви и могу да један дан путовања издвоје за ’Златни прстен Русије‘.

„Близу Москве је Сергијев Посад, а питање вам је јако тешко, али овај град би могла да издвојим јер је он прави драгуљ међу нашим градовима. Познат је по чувеној Цркви Свете Тројице, то је чудесно место, престо духовне Русије. Сваке године посете га милиони туриста. Гостима који дођу из Србије тај манастир сигурно би био фасцинанатан, подигао га је Свети Сергеј Радоњешки“, подсећа Булахова.

Туристички радници који су у Београд дошли из Ростовске област на југу Русије свесни су да се налазе прилично далеко од Србије, али су сигурни да ће се многи одлучити да дођу како би посетили јединствено место, Државни музеј — резерват природе Михаила Шолохова.

Реч је о великом комплексу који чини дванаест зграда, вила у којој је писац живео 35 година, у којој је почео да пише, а готово сви предмети у њој припадали су Шолохову и његовој породици.

© Sputnik / Сенка МилошПоред региона Русије који су представљени, посетиоци Сајма туризма највише су се интересовали за летовање на Криму.
Поред региона Русије који су представљени, посетиоци Сајма туризма највише су се интересовали за летовање на Криму. - Sputnik Србија
Поред региона Русије који су представљени, посетиоци Сајма туризма највише су се интересовали за летовање на Криму.

У нашем музеју можете да сазнате како су настали Козаци, како су почели да се шире у друге крајеве, али не треба да занемаримо ни природне лепоте нашег краја, каже Наталија Трофименко.

„Ако сте читали роман ’Тихи Дон‘, који је написао Шолохов, у нашој природи препознаћете сваку страницу тог романа. Природа је потпуно иста, а и све у њој подсећа на почетак 20. века. Ту је и Каргинска станица, у којој је Шолохов провео детињство и младе године. То је козачки салаш са руском пећи и старинским намештајем. Ту је, наравно, наша велика река, позната такође по Козацима, Дон. Бескрајне степе које божанствено миришу у пролеће, а тек наше шуме, то не треба да пропустите“, позива госте из Србије Наталија Трифоменко.

Тјуменска област налази се на два сата и 15 минута лета од Москве. Када видите Тјумен, први град Сибира, одмах ћете схватити да он није само хладна престоница, већ да може пуно да понуди, пуно топлине, каже за Спутњик Марија Трофимова из Агенције за туризам и промоцију Тјуменске регије.

„Пре свега желимо да издвојимо наше историјско-културне маршруте, ’Императорску руту‘, која је посвећена последњем цару Русије, Николају Другом. Верујемо да ће баш она привући највећи број Срба, јер је тај период наше историје јако тесно везан за вашу историју. То су занимљиви програми у трајању од четири или пет дана. Такође, морате да видите природна блага Сибира, нашу јединствену природу, термалне изворе који су изузетно примамљиви, наш прелепи колорит“, каже она.

© Sputnik / Сенка МилошПосетиоци сајма на руском штанду имали су прилику и да пробају традиционална јела манастира, али и посластице региона који су се представили будућим туристима из Србије.
Посетиоци сајма на руском штанду имали су прилику и да пробају традиционална јела манастира, али и посластице региона који су се представили будућим туристима из Србије. - Sputnik Србија
Посетиоци сајма на руском штанду имали су прилику и да пробају традиционална јела манастира, али и посластице региона који су се представили будућим туристима из Србије.

Марија Трофимова подсећа да је Тјумен, прелепи административни центар ове области, заправо први руски град у Сибиру, основан давне 1586, а изградили су га Козаци као тврђаву, заштиту од степских номада. Она додаје да је овај град само једна у низу бисера Сибира.

Посетиоци сајма на руском штанду имали су прилику и да пробају традиционална јела манастира, али и посластице региона који су се представили будућим туристима из Србије.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала