Гангстери огрезли у крви: Како се америчка политика у Венецуели оголила до кости

© AP Photo / Fernando VergaraСукоб демонстраната и венецуеланских снага безбедности
Сукоб демонстраната и венецуеланских снага безбедности - Sputnik Србија
Пратите нас
Битка за „хуманитарне конвоје“ у Венецуели само је пи-ар операција чији циљ је да се испровоцирају призори насиља како би се оправдала интервенција САД и свргавање Николаса Мадура, кажу политички аналитичари за РТ.
Нереди на граници Венецуеле и Колумбије - Sputnik Србија
Право из уџбеника Отпора: Позадина хаоса на границама Венецуеле (фото)

„То је покушај да се направи увод у неку врсту интервенције“, сматра политички аналитичар и новинар Џон Вајт. 

„Црвени крст и остале међународне хуманитарне организације одбили су да учествују у томе, јер знају да је у питању Тројански коњ, чији циљ је да се створе сцене какве гледамо на границама“, истиче Вајт.

Вилијам Мелисон, професор са Универзитета „Гиљермо Маркони“ у Италији, каже да је Америка већ мењала режиме у Латинској Америци. Он додаје да понашање јастребова, попут изасланика САД у Венецуели Елиота Абрамса, који је кријумчарио оружје у Никарагву, показује да „вук длаку мења, али ћуд никада“. 

Оклопно возило гази све пред собом на мосту Симон Боливар - Sputnik Србија
Гази све пред собом! Снимак са моста Симон Боливар згрозио светску јавност (видео)

Кризу у Венецуели у великој мери је директно изазвала Америка, тврди Мелисон. Према његовим речима, опозициони лидер Хуан Гваидо само је изабран да обезбеди спровођење политичких и економских интереса Вашингтона.

Док Мелисон сматра да је „хуманитарна интервенција“ Америке покренута како би се Венецуела удаљила од Кине и Русије колико год је то могуће, Вајт је политику САД у региону оценио као „гангстерску“.

„Да ли ико заиста мисли да је Доналду Трампу, Мајку Помпеу, Џону Болтону и Елиоту Абрамсу имало стало до добробити народа Венецуеле? Они су обичне силеџије у лепим оделима, чији је поглед на свет ближи Ал Капонеу него Томасу Џеферсону. Они желе нафту. Овде се ради о америчкој хегемонији, огрезлој у крви“, нагласио је Вајт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала