Амбасадор Венецуеле: У америчком хуманитарном конвоју покварена храна и лекови

Поглед на Националну гарду Венецуеле на мосту Симон Боливар из Ла Параде у Колумбији
Поглед на Националну гарду Венецуеле на мосту Симон Боливар из Ла Параде у Колумбији - Sputnik Србија
Пратите нас
У хуманитарном конвоју који су Сједињене Америчке Државе упутиле у Венецуелу налазили су се лекови којима је истекао рок употребе и покварени производи, изјавио је за „Известија“ амбасадор те латиноамеричке земље у Русији Карлос Рафаел Фарија Тортоса.

Према његовим речима, тај терет није прегледала ниједна међународна организација, укључујући и Међународни комитет Црвеног крста.

Дипломата сматра да је једини циљ америчких испорука да се створи напета ситуација на граници како би се покренула офанзива.

Граница између Венецуеле и Колумбије - Sputnik Србија
Почели сукоби опозиције и венецуеланске војске на граници са Колумбијом

Амбасадор је додао да је Венецуела прихватила хуманитарну помоћ из Русије — брод са седам тона лекова, јер су власти уверене у савесност пошиљаоца.

Осим тога, легитимно изабрани председник Николас Мадуро изјавио је да је спреман да прихвати помоћ Европске уније, која укључује храну, медицинску опрему и лекове, подсетио је Тортоса.

Сједињене Америчке Државе покушавају да испоруче хуманитарну помоћ преко Колумбије. Међутим, Мадуро категорично одбија да је прихвати.

Мадуро сматра да је то „лажна представа“, јер је Вашингтон пре ње увео санкције, блокирао имовину државне нафтне компаније ПДВСА и забранио пословање са њом, чиме је Венецуелу лишио више од десет милијарди долара, а Банка Енглеске одбија да Каракасу изда њене златне резерве. 

Војна парада поводом обележавања годишњице смрти бившег председника Венецуеле Уга Чавеса у Каракасу - Sputnik Србија
Венецуеланска војска одбила напад наоружане групе нa граници са Колумбијом

Крајем јануара венецуеланска опозиција је покушала да изврши државни удар, а председник Парламента Хуан Гваидо прогласио се за привременог председника. Тај корак подржале су Сједињене Америчке Државе и више од 20 других земаља.

Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“. Лидера Венецуеле Николаса Мадура као легитимног председника подржавају Русија, Кина, Мексико, Турска, Индонезија и низ других земаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала