Црни сценарио сукоба Индије и Пакистана

© REUTERS / Danish IsmailИндијски војници на месту пада авиона у Кашмиру
Индијски војници на месту пада авиона у Кашмиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Индијски напад на територију Пакистана био је калкулисана провокација, наводи се у анализи РТ-а. Њу Делхи ту не игра на домаћем терену, јер би у евентуални сукоб биле увучене све велике светске силе, наводи се у анализи.
Војска Индије - Sputnik Србија
Усијање између Индије и Пакистана — америчка освета због руског оружја?

„Шта су они уопште очекивали да се деси? Веома су свесни тога да Пакистан има право да брани своју територију. Шта Индија мисли да ће да добије?“, пита се аналитичар с Новог Зеланда Даријус Шахтемасеби.

Прва опција је да је ескалација намењена домаћој јавности, како би показало да је Индија спремна да нешто уради по питању Кашмира. Друга варијанта је да заиста желе да доведу до ескалације, јер знају да ће Пакистан свакако да одговори.

Док Исламабад позива на уздржавање, Индија као да се спрема за тотални рат. Чак и ако би нуклеарно оружје било искључено, Шахтемасеби верује да би евентуални сукоб две земље довео до глобалних последица.

Султан Махмуд Хали - Sputnik Србија
Ево ко би извукао дебљи крај у нуклеарном рату Индије и Пакистана (видео)

Он наводи да је Пакистан центар саудијских геополитичких амбиција у том делу Азије, као и да је Индија суперсила у успону, која би могла да добије подршку западних земаља. Када је о Кини реч, Средња Азија је главна артерија њеног мегапројекта „Нови пут свиле.“

„Није то неки мали конфликт на који остатак света може да зажмури. У њега би биле увучене Кина, Саудијска Арабија, али и Америка, која је својевремено била савезник и Индије и Пакистана, а сада је нејасно на чијој је страни администрација Доналда Трампа“, каже Шахтемасеби за РТ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала