Зашто је робот Фјодор остао без страних резервних делова

© Sputnik / Александр Овчаров / Уђи у базу фотографијаТестирање антропоморфног робота Фјодор пројекта "Спасилац" у лабораторији Фондације за перспективна истраживања предузећа "Андроидна техника" у Магнитогорску
Тестирање антропоморфног робота Фјодор пројекта Спасилац у лабораторији Фондације за перспективна истраживања предузећа Андроидна техника у Магнитогорску - Sputnik Србија
Пратите нас
Стране компаније одбиле су да наставе са испоруком делова за робота Фјодора у Русију, након што су сазнали да је научио да пуца из пиштоља, саопштио је генерални директор компаније „Андроидна техника“ Евгениј Дудоров.

„Можда бисмо наставили да користимо стране производе, али су неки наши партнери код којих смо куповали моторе одбили да наставе са снабдевањем након што су видели да је робот Фјодор научио да пуца“, објаснио је Дудоров.

Према његовим речима, компанија „Андроидна техника“ није имала другог избора него да почне да развија и склапа сопствене моторе за роботе.

Тестирање антропоморфног робота Фјодор пројекта Спасилац у лабораторији Фонда за перспективна испитивања - Sputnik Србија
Први „пилот“ новог свемирског брода „Федерација“ биће робот Фјодор

„Дословно смо до прошле године увозили делове за све што се тиче мењача, сензора, мотора, камера, рачунара, а сада постепено прелазимо на производњу у нашој компанији“, истакао је он.

Фјодор (FEDOR — Final Experimental Demonstration Object Research/Финални експериментални демонстрациони објекат истраживања) је први руски антропоморфни борбени робот који је произвела компанија „Андроидна техника“ у сарадњи са националним Фондом за перспективна истраживања по налогу Министарства за ванредне ситуације, где је требало да служи као спасилачки робот. Планирано је да робот 2021. године отпутује у свемир у новом руском свемирском броду „Федерација“.

Фјодор је први робот у свету који је научио да направи шпагу и да пуца из пиштоља са обе руке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала