Откриће: Свака десета звезда слична Сунцу има сателит који је „двојник“ Земље

CC0 / / Свемир
Свемир - Sputnik Србија
Пратите нас
Скоро свака десета звезда, која је слична Сунцу, има сателит који „двојник“ је планете Земље, навели су научници и путем телескопа „Кеплер“ открили да би добијени подаци могли да убрзају потрагу за планетама на којима је могућ живот, наводи се у чланку у електронској библиотеци „Архив“.

Како се наводи, протеклих година орбитални телескопи „Кеплер“ и „Корот“ открили су више од 4.000 егзопланета и сличан број оних за које се само претпоставља да су егзопланете. Већина припада врсти „врелих“ Јупитера, али нове методе омогућавају да се пронађе све више малих планета. 

Све већи број потенцијалних двојника Земље, који на површини могу имати воду у течном стању, наводи научнике да истражују на колико њих би био могућ живот, колико се често јављају и где се могу пронаћи.

Уметнички приказ планете СИМП J01365663+0933473 - Sputnik Србија
Откривена огромна планета ван Сунчевог система

Денли Хсју са Универзитета у Пенсилванији и његове колеге покушали су да добију тачан одговор на та питања, користећи слике које су прикупили телескоп „Кеплер“ и свемирска опсерваторија „ГАИА“. Комбиновањем њихових података, астрономи су направили компјутерски модел Млечног пута и пребројали су број „рођака“ наше планете, користећи напредне статистичке методе. 

Након неколико генерација „вештачке селекције“ астронаути су добили виртуелну галаксију, која се по облику подударала са нашом. Користећи те податке, они су израчунали број планета, чије су маса и димензије биле сличне планети Земљи, а чија је година трајала од 300 до 500 дана. Испоставило се да их има много, јер свака пета или десета звезда, која је слична Сунцу, требало би да има бар један сателит сличан нашој планети.

Према прорачунима научника, многе од њих неће имати климу и облик као Земља, а биће најсличније Марсу и Венери. Занимљиво је да су врло ретке планете налик Земљи које се налазе близу ње, без обзира на то што су „Кеплер“ и други телескопи открили неколико десетина сличних светова код других типова звезда.

Са друге стране, планете у Марсовој орбити и у астероидном појасу могу се јављати веома често, јер свака планета „рођак“ Сунца требало би да има један или два слична сателита. Према речима научника, све то сугерише да би требало кренути у потрагу за сличним планетама, што се раније није сматрало рационалним.

Да би се то постигло, неопходно је створити методе за откривање егзосветова, који би били најпогоднији за рад у простору где је концентрисано највише двојника Земље, закључују научници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала