У Тихом океану је у току велика еколошка катастрофа

© AP Photo / (The Australian High Commission Solomon IslandsНафта цури у Тихи океан
Нафта цури у Тихи океан - Sputnik Србија
Пратите нас
У Тихом океану је у току еколошка катастрофа пошто се велики брод насукао и почео да испушта нафту у близини светске баштине на Соломонским острвима која је под заштитом Унеска, саопштили су аустралијски званичници.
Поток лаве са вулкана Килауеа на Хавајима - Sputnik Србија
Изливање лаве у океан на Хавајима (видео)

Према процени аустралијских стручњака, више од 80 тона нафте исцурело је у море и на обалу у еколошки осетљивој области, док се више од 660 тона нафте и даље налази на броду који плови под заставом Хонгконга, а из којег и даље цури нафта. 

Аустралијско одељење за спољне послове и трговину упозорило је да постоји висок ризик од тога да и остатак нафте исцури из брода, наводећи да је дубоко разочарано због спорог реаговања на ту ситуацију. 

Како је објаснио аустралијски високи комесар на Соломонским острвима, снимци направљени ове недеље показују да је постигнут мали напредак у томе да се заустави цурење нафте из брода од како се насукао 5. фебруара, преноси АП. 

Брод је изнајмила компанија „Бинтан мајнинг“ на Соломонским острвима како би превезао боксит који се користи у производњи алуминијума. 

Јужни део острва Ренел део је светске баштине Унеска. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала