Научници нашли бактерије за уништавање нацистичких бомби у мору

© YT/Андрей Andrey10Експлозија бомбе из Другог светског рата
Експлозија бомбе из Другог светског рата - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки научници су развили нови метод уништавања муниције која је након рата остала на дну Балтичког мора, користећи бактерије које уништавају токсичне и опасне материје, преноси лист „Тајмс“.

Према неким подацима, мине и гранате, које се још увек налазе на дну Балтичког мора, могу претворити у пепео неколико малих градова. Али сада је проблем у томе што се оне распадају и на тај начин трују Светски океан токсичним материјама.

Осим тога, неексплодирана муниција представља претњу за трговачку флоту, као и за полагање каблова и цеви на дно мора, а притом је Балтичка водена област једна од економских зона у Европи која се најактивније развија.

Рониоци на дну океана - Sputnik Србија
Научници у паници: Шести масовни помор на Земљи

Због тога је незаобилазно решавање проблема утилизације и онеспособљавања таквих мина и дубинских бомби. Немачки научници су предложили коришћење специјалних бактерија у ову сврху, које буквално уништавају ТНТ. Да би се бактерије „усмериле“ на муницију, предлаже се да се муниција прекрије посебном мембранском мрежом, која ће бити натопљена милионима микроба. Као резултат тога, ТНТ и друге опасне материје разградиће се на безопасан угљен-диоксид и воду.

Истраживачи су већ извели експеримент на копну и прилично су задовољни резултатима, јер су се бактерије одлично показале приликом онеспособљавања муниције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала