За Универзијаду Краснојарск добио 40 нових објеката (фото)

© Оливера Икодиновић / Главни спортски објекат Универзијаде „Палтинум Арена“, место где је одржана церемонија отварања Студентских игара и где ће бити одржано затварање.
Главни спортски објекат Универзијаде „Палтинум Арена“, место где је одржана церемонија отварања Студентских игара и где ће бити одржано затварање. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сибирски град Краснојарск се готово шест година спремао да буде домаћин Зимске универзијаде. За то време је изграђено, реконструисано и модернизовано више десетина спортских, транспортних и медицинских објеката инфраструктуре.

Отварање Универзијаде у Краснојарску - Sputnik Србија
Путин отворио Универзијаду у Краснојарску (видео)
То ће остати у наслеђе граду и значајно ће допринети развоју Краснојарска. Како кажу његови становници, то ће дати нов живот њиховом граду.

„Захваљујући Универзијади сам град Краснојарск ће се значајно изменити и већ се изменио. Изграђено је око 40 објеката различите намене. То нису само спортски објекти, него су то и нове болнице, путеви, саобраћајне петље. Изграђен је нов, веома леп мост преко реке Јенисеј (шести по реду). Један од најлепших објеката је аеродром, који је у потпуности модернизован и сада се убраја међу највеће регионалне аеродроме. Поред тога, изменила се слика самог града. У последње две године доста се радило на уређењу јавних површина. Ми смо се потрудили да пратимо најсавременије трендове који постоје у савременом урбанизму и покушали смо да све то применимо на градску средину, на град Краснојарск. Појавили су се нови паркови, нетипична архитектонска решења, а многе зграде смо осветлили специјалном расветом. И сада, када летите изнад Краснојарска, из птичје перспективе, видећете да се Краснојарск драстично изменио“, рекао је за Спутњик Денис Бранчуков, заменик генералног директора Дирекције „Универзијада 2019“.

© Оливера Икодиновић / Главни спортски објекат Универзијаде „Платинум Арена“, место где је одржана церемонија отварања студентских игара и где ће бити одржано затварање.
Главни спортски објекат Универзијаде „Платинум Арена“, место где је одржана церемонија отварања студентских игара и где ће бити одржано затварање. - Sputnik Србија
Главни спортски објекат Универзијаде „Платинум Арена“, место где је одржана церемонија отварања студентских игара и где ће бити одржано затварање.

Главни спортски објекат Универзијаде је „Платинум арена“, у којој је одржано свечано отварање студентских игара и где ће бити одржано затварање. Ту ће се одржавати и такмичења у уметничком клизању.

Арена, која је специјално изграђена за Универзијаду у некада индустријском делу града, површине је веће од 27.000 квадратних метара и има скоро 7.100 места.

Како наводи Бранчуков, после Универзијаде ту ће тренирати краснојарски хокејашки клуб „Сокол“, а с обзиром да је објекат вишефункционалан постоји могућност да се ту одржавају и различити догађаји, попут концерата и изложби.

„Ако говоримо о спортским објектима, ми смо практично из темеља изградили два објекта, јединствена у Русији, а могуће и у свету. Први је кластер ’Сопка‘. Његова јединственост је у томе што се ту можете бавити практично свим видовима сноуборда и скијања слободним стилом… Технички делегати који су долазили из Међународне федерације и Федерације Русије потврдили су да је тај објекат јединствен у Русији и у њему се могу организовати не само регионална, већ и национална и међународна такмичења. То је огроман комплекс и има све елементе за припреме спортиста који се баве зимским спортовима“, навео је Бранчуков.

Из темеља је изграђен и кластер „Радуга“, који се такође сматра јединственим у Русији. То је комплекс од око 30 километара ски-стаза, а у оквиру њега изграђен је и објекат са салама за тренирање и базеном, намењен за становнике града.

Свечано отварање Универзијаде у Краснојарску - Sputnik Србија
Застава Србије на Универзијади у Краснојарску (фото)

„По мом мишљењу, ти објекти ће дати додатан стимуланс не само физичкој култури и спорту, него и граду у целини. Пре свега, зато што су за одржавање тих објеката потребни стручњаци, који су се обучили док су још трајале припреме за Универзијаду и док су се објекти градили, а то значи нова радна места. Поред тога, овде могу да долазе спортисти на припреме, а ако се то догоди то ће дати стимуланс за развој хотелског и угоститељског сектора.“

Бранчуков додаје да су уочи Универзијаде у граду изграђене и две нове болнице.

„То је веома важно, посебно за становништво, јер све што је саграђено за Универзијаду то ће остати и радиће и убудуће. Док су прављени пројекти за сваки објекат била је добро промишљена и његова будућа намена. Код нас нема тзв. ’белих слонова‘, као што је случај са неким градовима где се за велике спортске догађаје, као што су олимпијске игре, граде огромни објекти са којима после не знају шта ће да раде. Ти објекти остају напуштени и пропадају. Ми смо практично за сваки објекат осмислили програм и намену. Њих ће користити становништво или ће то бити специјализовани објекти за припреме спортиста.“

Бранчуков је изразио и наду да ће после Универзијаде бити и више туриста из иностранства у Краснојарску и Краснојарском крају, с обзиром да је такав тренд забележен и у другим регионима Русије, где су одржана велика спортска такмичења, попут Светског првенства у фудбалу, Олимпијских игара у Сочију, Летње универзијаде у Казању.

© Оливера Икодиновић / Денис Бранчуков, заменик генералног директора Дирекције „Универзијада 2019“
Денис Бранчуков, заменик генералног директора Дирекције „Универзијада 2019“ - Sputnik Србија
Денис Бранчуков, заменик генералног директора Дирекције „Универзијада 2019“

„Надамо се да ће туристи овде доћи из различитих земаља и да ће им се допасти. Они ће видети да овде не шетају медведи по улицама. Природа Сибира је сурова, али су људи овде гостопримљиви, добродушни и великодушни. Овде је јако лепа природа, људи су веома добри. Овде има много знаменитости и јединствених места које нећете видети у другим деловима планете“, истиче Бранчуков.

Као једну од знаменитости коју треба видети Бранчуков издваја природни резерват Столби, који се практично граничи са градом.

„То је нетакнута сибирска природа, тајга… У сваком случају, ми очекујемо туристе из целог света и верујемо да ће Универзијада, као велико међународно спортско такмичење, дати подстицај развоју туризма“, истакао је Бранчуков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала