Америка јача одбрану израелским системима: Пентагон купује „Гвоздену куполу“

© AP Photo / Dan BaliltyГвоздена купола
Гвоздена купола - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон се обратио Конгресу САД са захтевом да се издвоје финансијска средства за куповину неколико система ПВО „Гвоздена купола“ од Израела, тврди амерички лист „Форин полиси“.
Израелски систем Хец-3 (Стрела-3) - Sputnik Србија
Улога С-300 и „Стреле“ на Блиском истоку: Да ли је на помолу нови рат?

Према писању листа, Пентагон је у ту сврху од законодаваца затражио 370 милиона долара. Осим тога, у Пентагоновом захтеву за наредну буџетску годину, која у САД почиње 1. октобра, Министарство захтева од Конгреса да издвоји 9,4 милијарде долара за противракетну одбрану САД, што је за 0,5 милијарди долара мање у односу на прошлогодишњу потрошњу.

Истовремено, лист наводи да је Пентагон затражио додатна средства за развијање хиперсоничног оружја. Такође се истиче да таква одлука није у складу са одредбама нове Стратегије за даљи развој америчког система ПВО која је представљена у јануару. Представљајући доктрину, председник САД Доналд Трамп говорио је о потреби повећања потенцијала америчких система ПВО.

Подсетимо, Сједињене Државе су у понедељак у Израелу распоредиле систем противваздушне и противракетне одбране ТХААД.

У јулу 2016. године, САД и Израел спровели су заједничка тестирања шест система ПВО. У августу исте године постало је познато да је Пентагон наручио конструкцију пандана израелском систему ПВО „Гвоздена купола“ за америчке оружане снаге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала