Русија тражи нове пројекте у Србији (фото, видео)

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић и Јуриј Борисов
Ивица Дачић и Јуриј Борисов - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Србија имају односе стратешког партнерства, па је главни задатак руско-српског Међувладиног комитета да те односе преточе и у економску сарадњу, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Москва је задовољна реализацијом свих инвестиционих пројеката у Србији и тражи нове, рекао је Јуриј Борисов.

Дачић је истакао да Србија изражава задовољство односима са Русијом, који су највиши у последњих неколико деценија, пре свега због доприноса Русије у виду подршке српског територијалног интегритета, што Србија узвраћа уважавањем руских интереса.

Српски министар је такође рекао да је током заседања Комитета у Палати Србије у Београду речи било и о потписивању споразума наше земље са Евроазијском економском унијом, као и о бројним другим пројектима који су од великог интересовања за нашу земљу, али и за руске инвеститоре.

© Sputnik / Радоје ПантовићСедница руско-српског Међувладиног комитета
Седница руско-српског Међувладиног комитета - Sputnik Србија
Седница руско-српског Међувладиног комитета

Речи је било и о изградњи наставка „Турског тока“ кроз Србију, додао је Дачић, али и навео да је Србија обезбедила поуздано допремање руског гаса како би подмирила своје потребе.

Борисов је рекао да је Србија кључни партнер Русије на Балкану и да је Москва задовољна реализацијом свих инвестиционих пројеката у нашој земљи.

Он је истакао да Русија покушава да пронађе додатне пројекте које би могла да реализује у Србији, пре свега из области енергетике, транспорта, али и високих технологија.

© Sputnik / Радоје ПантовићЈуриј Борисов и Ивица Дачић на конференцији за медије
Јуриј Борисов и Ивица Дачић на конференцији за медије - Sputnik Србија
Јуриј Борисов и Ивица Дачић на конференцији за медије

Као пример Борисов је навео потенцијални нови пројекат у виду модернизације трамвајског парка Србије, те је рекао да је Министарство трговине Русије у том смислу предложило изузетно повољан лизинг програм.

Дотакао се и питања „Турског тока“, те је рекао да је изградња гасовода за Србију кључни пројекат, да је Београд учинио све што је до њега, али да се у том пројекту питају и друге земље — Бугарска и Мађарска.

© Sputnik / Радоје ПантовићЈуриј Борисов и Ивица Дачић
Јуриј Борисов и Ивица Дачић - Sputnik Србија
Јуриј Борисов и Ивица Дачић

„Мапа пута постоји“, нагласио је он.

Дачић је рекао да ће следећа седница овог Комитета бити одржана наредне године, али да ће у међувремену бити одржано још неколико састанака на нивоу копредседника. Такође је захвалио Борисову због његовог ангажмана у Комитету.

© Sputnik / Радоје ПантовићЈуриј Борисов и Ивица Дачић
Јуриј Борисов и Ивица Дачић - Sputnik Србија
Јуриј Борисов и Ивица Дачић

Иначе Борисов и Дачић су као копредседавајући Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије учествовали на пленарном заседању у Палати „Србија“, где су разматрали актуелно стање у билатералним односима двеју земаља.

Посебно је изражено обострано задовољство због растућег обима економске сарадње и чињенице да је трговинска размена премашила три милијарде долара у 2018. години.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала