Црна Гора објавила стратегију одбране: НАТО, НАТО, НАТО

© REUTERS / STEVO VASILJEVICПодизање застава НАТО-а и Црне Горе
Подизање застава НАТО-а и Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Опасност од војне претње Црној Гори значајно је смањена, као последица интеграције државе у НАТО-у и смањења војних ефектива у региону, али се у будућности не сме занемарити, наводи се у Предлогу стратегије одбране који је усвојила црногорска влада, преноси Танјуг позивајући се на РТЦГ.
Марко Милачић у општини Тузи - Sputnik Србија
„Ово је Црна Гора!“ Милачић се из срца општине Тузи обратио Албанцима (видео)

„Глобално безбедносно окружење је комплексно и изложено непредвидивим променама, као и интензивном утицају глобализацијских трендова. Карактеришу га, доминантно, неконвенционалне, асиметричне и хибридне претње“, наводи се у документу који је влада у Подгорици усвојила на седници у четвртак.

Истиче се да под утицајем наведених трендова, локална, регионална и глобална безбедност постају међусобно повезане и међузависне више него икад.

Како се наводи у Предлогу стратегије, безбедност државе може да буде директно и индиректно угрожена нестабилностима и конфликтима који се дешавају ван њених граница, или граница региона, односно континента на којем се налази, што захтева значајне промене у приступу одбрани.

„Промене у геостратешком односу снага, комплексна повезаност безбедносних и одбрамбених чинилаца, глобални трендови, као и регионални безбедносни изазови су само неки од фактора који утичу и који ће утицати на безбедносно окружење Црне Горе“, пише у документу.

Страница друштвене мреже Твитер на екранима смартфона и таблета - Sputnik Србија
Америчка офанзива: „Бомбардовати“ истину на свакој тачки планете, прва акција у марту

Наводи се да, иако је вероватноћа за избијање конвенционалних сукоба у региону мала, они се не могу у потпуности искључити.

„Као последица смањења војних ефектива у региону, интеграције Црне Горе у НАТО, укупних интеграционих процеса у региону и развијања политике поверења, сарадње и партнерства, опасност од војне претње Црној Гори данас је значајно смањена, али се у будућности не сме занемарити“, оцењује се у Предлогу стратегије.

Указује се да је регион југоисточне Европе оптерећен догађајима из прошлости и нерешеним проблемима, што може проузроковати дестабилизацију на појединим подручјима.

„На безбедност Црне Горе могу негативно утицати кризе у региону југоисточне Европе, али се због посредног утицаја не могу занемарити ни нестабилности у другим регионима“, оцењује се у документу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала