Стејт департмент о инциденту у Москви: Граната у пртљагу није била опасна

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Стејт департмента изјавио је за Спутњик да граната пронађена на аеродрому Шереметјево у Москви у пртљагу запосленог у америчкој амбасади није била опасна.

„Упознати смо са инцидентом који се догодио на аеродрому Шереметјево у Москви, у којем је учествовао чиновник америчке амбасаде“, рекао је портпарол Стејт департмента.

Према његовим речима, „ситуација је решена и човеку је дозвољено да напусти Русију након што су власти одузеле предмет из његовог пртљага“. „Није било опасности за путнике“, закључио је он.

Према наводима Министарства спољних послова Русије, 9. марта је приликом прегледа пртљага запосленог у Амбасади САД на Шереметјеву откривена граната са осигурачем и без експлозива, али са његовим траговима унутар тела гранате. Министарство је овај инцидент назвало покушајем организовања провокације у транспортном средству.

Пасошка контрола на аеродрому Шереметјево - Sputnik Србија
Чиновник Амбасаде САД у Москви покушао да на аеродром унесе гранату

Министарство наводи да је чиновник америчке амбасаде код којег је пронађена граната директно повезан са америчким оружаним снагама. Министарство је саопштило да је он одлазио из Русије након завршеног службеног пута и да је тврдио како је набавио празну гранату „за своју личну колекцију“. Пошто је каснио на лет, помогли су му да поново резервише карту и он је без проблема одлетео у Њујорк, али без гранате, истакло је Министарство.

Министарство је такође навело да „узимајући у обзир да се у Сједињеним Америчким Државама након терористичких напада 2001. године посебна пажња посвећује обезбеђењу у ваздушном саобраћају“, чиновник Амбасаде „једноставно није могао да не схвата да је граната у пртљагу врло озбиљна ствар“. Министарство сматра да је он „свесно учинио овакав корак“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала