Парламент Велике Британије рекао „не“ Терези Меј

© REUTERS / Reuters TV Британска премијерка Тереза Меј говори у Парламенту, 12 . март 2019
Британска премијерка Тереза Меј говори у Парламенту, 12 . март 2019 - Sputnik Србија
Пратите нас
Скупштина је поново одбацила предлог споразума са ЕУ о „брегзиту“ и сада посланицима предстоји гласање о „брегзиту“ без споразума.

Анти-брегзит обележја у Лондону, 27. нов. 2018 - Sputnik Србија
„Брегзит“ би могао бити одложен до 2021.
Против споразума је био 391 посланик, док су „за“ била 242 парламентарца.

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је вечерас након гласања у британском парламенту, да „дубоко жали“ због одлуке посланика да одбаце споразум који је са ЕУ постигла о изласку велике Британије из ЕУ.

Мејова је посланицима након гласања казала да се и сама борила са тим питањем, али и да је свесна „потенцијалне штете“ која прети Британији уколико напусти ЕУ без договора.

Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин изјавио је да је влада побеђена великом већином и да мора да прихвати да њихов споразум нема подршку парламента и да је премијерка у потпуности свесна штете коју „Брегзита“ без споразума може да нанесе.

„Време је за опште изборе“, рекао је Корбин.

Подсетимо, у јануару је већ једном Доњи дом Парламента Велике Британије убедљивом већином одбио договор о „брегзиту“, који је Влада премијерке Терезе Меј постигла са Европском унијом.

Само 17 дана до датума званичног „развода“ са ЕУ, Лондон и Брисел и даље немају јасне услове за „брегзит“.

Раније је Мејова саопштила да ће посланици у случај да одбаце споразум, што се и десило, већ 13. марта моћи да гласају о могућем изласку земље из ЕУ без споразума са Бриселом. У случају да посланици буду против таквог сценарија, 14. марта би могли да гласају о одлагању датума изласка Велике Британије из ЕУ са 29. марта на неки каснији датум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала