ЕКСКЛУЗИВНО Спутњик у Караџићевој постојбини: Неправда! Знамо ми Радована! (фото)

© Sputnik / Небојша ПоповићВукослав Вучко Караџић прати изрицање пресуде Радовану Караџићу
Вукослав Вучко Караџић прати изрицање пресуде Радовану Караџићу - Sputnik Србија
Пратите нас
Село Петњица у општини Шавник у Црној Гори познато је као постојбина братства Караџић. У овом селу у којем се сви презивају Караџић мјештани су нарочито поносни на три своја презимењака – Вука, Шуја и Радована. Овај трећи осуђен је данас у Хагу на доживотну казну затвора, а Спутњик је изрицање пресуде пратио са његовим рођацима у Петњици.

За становнике села Вук Караџић као творац српске азбуке налази се на првом мјесту, па ће вам радо са поносом показати гдје се и данас налази огњиште гдје је рођен Вуков отац Стефан. Да мјештани с поносом истичу чињеницу да Вук Караџић води директно поријекло из Петњице, сада свједочи и готов спомен-парк са амфитеатром, који је 2005. године у том селу направљен у Вукову част.

© Небојша ПоповићМесто на ком је некада била кућа Вуковог оца, Стефана Караџића
Место на ком је некада била кућа Вуковог оца, Стефана Караџића - Sputnik Србија
Место на ком је некада била кућа Вуковог оца, Стефана Караџића

Када је у питању други познати Караџић, ријеч је о војводи Шују Караџићу, познатом црногорском и старохерцеговачком јунаку из Дробњака, који је заједно са Новицом Церовићем и Мирком Алексићем организовао погубљење Смаил-аге Ченгића. Међутим, ни ту није крај, па се Шујо даље повезује и са Карађорђем којем је као вођа Дробњака по предању помагао у ослобађању Београда у Првом српском устанку.

Трећи нашироко познати Караџић из Петњице, Радован Караџић, први је предсједник Републике Српске и вођа босанских Срба за вријеме грађанског рата у Босни, коме је Механизам за међународне кривичне судове у Хагу изрекао доживотну казну затвора због, како се наводи, „геноцида у Сребреници, злочина против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања“.

У Радовановом родном селу које броји око 30-ак кућа, али у је преостало само седам домаћина који су ту и током зиме. Спутњик је разговарао са двојицом које смо затекли. Одмах смо се увјерили да их занима готово све везано за судбину Радована Караџића, а нарочито данашња пресуда трибунала у Хагу.

Горан Караџић у старту нам је казао да су мјештани Петњице већ навикли да долазе новинари и распитују се о Радовану, али да међу Петњичанима сада има и мало подозрења према припадницима седме силе, јер „поготово инострани новинари нису хтјели вјеродостојно да преносе њихове ставове“.

© Небојша ПоповићИдиличне слике из Петњице, постојбине Караџића
Идиличне слике из Петњице, постојбине Караџића - Sputnik Србија
Идиличне слике из Петњице, постојбине Караџића

Он не крије да је веома огорчен након изрицања пресуде Хашког трибунала, истичући да тај суд није према свима поступао једнако.

„Да ли је могуће да је Радован Караџић осуђен, а да су Анте Готовина и вође Албанаца са Косова сви пуштени. Хашки суд је дефинитивно настројен прозападњачки и на штету српског народа. Селективна правда је најгора правда“, сматра Горан.

Он ипак истиче да ни прије изрицања пресуде није би нарочити оптимиста, те да је сматрао да шта год суд у Хагу одлучи, за Радована ће то бити доживотна казна.

„Радован је човјек ’45. годиште. Здравље му је нарушено. То је човјек неуропсихијатар, светског формата“, наводи Горан Карџић, наглашавајући да за њега чињеница да је бивши предсједник Републике Срспке рођен у његовом селу уоште није опредјељујућа у овом случају.

„И да ми није рођак не сматрам да је Радован требало да буде осуђен само зато што је наш братственик и што је одавде. Њега слави цио српски народ у Републици Српској. Он је тамо херој нације, па и Додик, који је можда и једини од политичара, који мало пркоси свијету, поштује његове тековине и улогу у стварању Републике Српске“, каже Горан, додајући да је Радован по њему и осуђен баш зато што је у неку руку персонофкација пројекта стварања Српске.

© Небојша ПоповићСпомен-обележје Вуку Стефановићу Караџићу
Спомен-обележје Вуку Стефановићу Караџићу - Sputnik Србија
Спомен-обележје Вуку Стефановићу Караџићу

Он је чак склон да иде и корак даље додајући да је и недавни терористички напад на Новом Зеланду након којег су медији извјештавали да је убица, између осталог био надахнут Радованом Караџићем такође злоупотребљен, те да су у тај случај, по њему „сигурно умијешане разне „бјелосветске службе“.

„То је све неко припремио“, тврди Горан Караџић, истичући да ће како вријеме буде све више пролазило за српски народ „Радован сигурно славан човјек постати“.

Вукослав Вучко Караџић готово је идентичног мишљења. Он каже да је у шоку и да је данашња пресуда срамна, те да је „Хашки трибунал очигледно Запад намјестио само како би осуђивао Србе“, запитавши колико је тај исти суд до сада осудио Муслимана и Хрвата.

„Ја Радована лично добро познајем. Знам какав је човјек. Он је љекар, хуманиста, неуропсихијатар. Он је Муслиманима, својим пацијентима у току рата стално помагао. То знам сигурно. Тај човјек је мој први комшија овдје. Рођен је на 200 метара од моје куће“, каже Вучко Караџић.

© Небојша ПоповићСело Петњица у општини Шавник, одакле су Караџићи
Село Петњица у општини Шавник, одакле су Караџићи - Sputnik Србија
Село Петњица у општини Шавник, одакле су Караџићи

Он такође сматра да је Радован Караџић платио цијену јер је био главни експонент и политички предводник Срба у Босни и Херцеговини, додајући да није шовиниста и да Босна једнако не може живјети без Срба, Хрвата и Муслимана.

„То су три народа у Босни. Они су хтјели да избаце српски народ да се не пита, а они да имају своју државу и да скроз искључе Србе. Е Радован је предводио тај српски народ. Нажалост, ушло се у рат, а у рату су сви жртве. И Срби, и Муслимани, и Хрвати“.

„Сада осуђивањем Радована они желе да осуде и Републику Српску. Они стално желе да је избришу. Међутим, ја мислим да они никада неће успјети да оспоре српско право и право српског становништва које живи у Босни и Херцеговини“, каже Вучко.

Он додаје да Радована Караџића стога види „као највишега јунака који се за свој народ борио“, те да је све што кажу за њега лаж коју је наметнуо Запад. „Ја га као хероја и брата рођеног доживљавам. Све му најбоље желим, уз њега сам, па да ћу и ја бити тамо сјутра у Хагу с њим“, јасан је Вучко Караџић.

© Небојша ПоповићГоран Караџић из села Петњица
Горан Караџић из села Петњица - Sputnik Србија
Горан Караџић из села Петњица

За крај разговора за Спутњик, наш саговорник нам је испричао и једну анегдоту из свог познанства са Радованом Караџићем, који је Вучку почетком осамдесетих година у Сарајеву као љекар помогао да превазиђе проблем који је имао са алкохолом.

„Радован ми је тада причао и рекао: ’Само немој пити и све ће бити добро“‘. Никада од тада више нисам узео ракију. Та његова ријеч ми се урезала у мозак“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала