Председник Албаније спреман на оставку

© AP Photo / Visar KryeziuПредседник Албаније Илир Мета
Председник Албаније Илир Мета - Sputnik Србија
Пратите нас
Албански председник Илир Мета, коментаришући дубоку политичку кризу у којој се налази његова земља, рекао је да је спреман да се одрекне свог мандата за добробит земље, преноси македонски портал Плусинфо.

„Спреман сам да се одрекнем мандата и да се жртвујем као Салвадор Аљенде како не бих дозволио инсталирање војне хунте. Криза може да проузрокује конфронтације, које смо видели у прошлости и које би биле на штету интереса наше земље“, поручио је Мета.

Протести у Албанији - Sputnik Србија
Хиљаде Албанаца траже Рамину оставку

Он је апеловао на све укључене стране да не жртвују државу због њихових фотеља и интереса. У том погледу, иако себе не сматра одговорним, Мета је истакао да је уложио све напоре у протекле две године како би спречио такву ситуацију.

„Спреман сам на две крајности, од одустајања од мандата као председника, након што се гарантује да земља има принципијелно политичко решење, исправно, уставно, које ће водити земљу напред, па све до мог жртвовања као што је то учинио Салвадор Аљенде, како би се онемогућило инсталирање хунте која би могла да врати Албанију 30 година назад. Илир Мета је спреман на обе опције“, казао је он.

Он је као неприхватљиво оценио понашање опозиције која бојкотује парламент, наводећи да се тиме криза само продубљује.

За њега попуњавање броја посланика у парламенту другим посланицима који су били на листи испод оних који су одустали од својих мандата представља само скривање кризе док истовремено, како тврди, поткопава почетак преговора са Европском унијом.

Мета је категоричан да не постоји решење за актуелну политичку кризу у Албанији ни ултимативним методама, ни реториком која подстиче насиље, а још мање полицијским и финансијским методама, пренео је Танјуг.

Актуелни председник Албаније решење дубоке политичке кризе у својој држави види кроз брзи, озбиљни и одговорни политички дијалог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала