Катаклизма: Збрисано 90 одсто града, стотине хиљада без дома, никао „океан на копну“

© AP Photo / Photo World Food ProgrammeПоплаве у Мозамбику
Поплаве у Мозамбику - Sputnik Србија
Пратите нас
Најмање 350 људи је погинуло, на стотине се воде као нестали, а на хиљаде је угрожено због поплава у Мозамбику, Зимбабвеу и Малавију, покренутих после удара циклона „Идаи“, преноси Танјуг. Уништено је чак 90 одсто Беире, четвртог по величини града у Мозамбику.

Спасилачке екипе покушавају да спасу људе који су се попели на кровове кућа или на дрвеће чекајући помоћ.

Из Мозамбика стижу сцене великих поплава због чега се практично формирао „океан на копну“, угрожавајући на десетине хиљада породица.

„Ово је најгора хуманитарна криза у Мозамбику у скоријој историји“, изјавио је шеф спасилачке операције Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумесеца Џами ле Суир.

Председник Мозамбика Филипе Њуси саопштио је да је више од 200 људи погинуло у његовој земљи, а најмање 400.000 је остало без домова.

У Зимбабвеу, у источним планинским областима на граници с Мозамбиком, грађани се боре с последицама ове природне катастрофе.

Према последњим подацима, у Зимбабвеу је погинуло 98 особа, али се страхује да ће број жртава расти.

Власти Малавија су до сада потврдиле да је 56 особа погинуло, да се три особе воде као нестале, а да је њих 577 повређено.

Уједињене нације су издвојиле 20 милиона долара помоћи за Мозамбик, Зимбабве и Малави.

Председник Мозамбика Филипе Њуси је у понедељак рекао да је могуће да је више од хиљаду људи изгубило живот у циклону „Идаи“.

Он је истакао и да је више од 100.000 људи у ризику од последица циклона „Идаи“, који је, према многима, најгори у последњих 20 година.

Реке Пунге и Бузи су се излиле, нестала су читава села, а многа су одсечена, рекао је Њуси, наглашавајући да је реч о катастрофи огромних размера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала