Афера подморнице: Нетанијаху најавио тужбу против политичких противника

© AP Photo / Abir Sultan/Pool Премијер Израела Бењамин Нетанијаху долази на састанак кабинета у Јерусалиму
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху долази на састанак кабинета у Јерусалиму - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је данас да ће против двојице његових главних политичких ривала поднети тужбу због клевета изнетих на његов рачун у вези са афером о куповини немачких подморница.

У видео-снимку који је објављен на његовој званичној страници на Фејсбуку, Нетнијаху је изјавио да ће његови адвокати покренути поступак против бившег генерала армије Бенија Геца и бившег министра одбране Моше Јалона.

Како је навео Ројтерс, Нетанијахуу не прете никакве оптужбе у вези са афером немачких подморница, али постоји могућност да буде оптужен у вези са три друга случаја корупције.

Нетанијаху је негирао да је уплетен у било који од ових случајева, оптужујући Ганца и Јалона да против њега спроводе политички мотивисан „лов на вештице“.

Немачка и Израел одвојено су покренуле истраге због оптужби да је Нетанијахуов лични адвокат утицао да споразуми о куповини подморница за Израел буду у корист немачке компаније „Тисен круп“, коју он представља у Израелу.

Лансирни противракетни систем С-400 - Sputnik Србија
Ово су највећи извозници оружја на свету

Врховни тужилац Авихај Манделблит наредио је израелској полицији да званично спроведе истрагу о афери још новембра 2015. године након што су се појавиле оптужбе да је на премијера утицано да купи те подморнице преко пословних веза адвоката Давида Шимрона са бродоградилиштем.

Куповини се противио део одбрамбеног естаблишмента, укључујући тадашњег министра одбране Моше Јалона.

Прошле године је израелски ТВ канал 10 обелоданио да је адвокат Шимрон био, такође, саветник немачкој компанији.

Полиција је проверавала да ли је сам Нетанјаху настојао да утиче на споразуме због својих веза с адвокатом.

Ова истрага је позната у Израелу под називом „Случај 3.000“ и једна је од неколико истрага о корупцији за које се Нетанијаху сумњичи.

Јалон је раније сведочио против Нетанијахуа у том случају, када је рекао да је премијер био директно умешан у преговоре о куповини најмање три подморнице с немачким званичницима. Ти преговори су вођени без учешћа безбедносних званичника Израела, рекао је Јалон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала