Караџић има рок од годину дана за подношење ванредног правног лека

© REUTERS / Damir SagoljРадован Караџић у хашкој судници
Радован Караџић у хашкој судници - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Радован Караџић, ког је Жалбено веће Резидуалног судског механизма Хашких трибунала осудило на казну доживотног затвора, има право да на пресуду поднесе ванредни правни лек, односно да тражи ревизију поступка, а како је речено у Механизму за међународне кривичне судове, рок за подношење захтева је годину дана од изрицања правоснажне пресуде.

Како пише „Политика“, ванредни правни лек може да се поднесе само ако Караџић или неко из његовог правног тима открије нову чињеницу која није била позната у време претресног или жалбеног поступка, а која је могла да буде одлучујући фактор за доношење одлуке.

Акција подршке Радовану Караџићу - Sputnik Србија
Има ли доживотна робија Караџићу везе и са Косовом (видео)
Захтев се подноси председнику Механизма, који одређује веће састављено од истог броја чланова као и веће у првобитном поступку.

„Евентуални одговор на захтев за преиспитивање доноси се у року од 40 дана од дана подношења захтева, а евентуална реплика подноси се у року од 15 дана од дана доношења одговора“, речено је листу у Механизму.

Ако се чланови већа сложе да је нова чињеница могла да буде одлучујући фактор приликом доношења одлуке, веће ће преиспитати пресуду и изрећи нову пресуду након што саслуша стране у поступку, преноси Танјуг.

Чланови Караџићевог правног тима за сада не знају да ли ће поднети захтев за ревизију поступка, а један од чланова тима, адвокат Горан Петронијевић је рекао да ће прво детаљно анализирати пресуду, а потом одлучити шта ће даље предузимати.

„На први поглед пресуда има доста рупа, а и остало је много неупотребљених доказа. Услови за подношење ванредног правног лека су рестриктивни, па ћемо зато у наредном периоду сагледати све аспекте како бисмо донели коначну одлуку“, објаснио је Петронијевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала