Нокија под истрагом због шпијунирања за Кину

CC0 / pixabay / Шпијунирање
Шпијунирање - Sputnik Србија
Пратите нас
ХМД, кинеска компанија која производи уређаје финског бренда Нокија, сада је под истрагом због извештаја да су неки од њихових телефона слали податке серверима у Кини.

Истрага је уследила након што је НРК, норвешка национална телевизија, тврдила да има доказ који потврђује да телефони компаније „Нокија“ шаљу осетљиве податке Кини на основу дојаве власника уређаја.

Логотип компаниje Huawei - Sputnik Србија
Наставља се рат: „Хуавеј“ тужио Америку

Хенрик Аустад, човек који је дојавио о случају, рекао је да је пратио саобраћај са свог „нокија 7 плус“ уређаја и открио да шаље кинеском серверу информације које нису енкриптоване. Подаци су укључивали број СИМ картице, серијски број телефона и његову локацију. Сазнања емитера су открила да је сервер био под доменом „vnet.cn“ за који се тврди да је у власништву компаније „Кина телеком“, државне компаније, преноси портал „Пи-Си прес“.

Фински омбудсман за заштиту података Реих Арнио, изјавио је да ће истрага сада размотрити да ли је дошло до кршења личних информација и да ли је укључен, као и да ли се за то може дати правно оправдање. Дубља истрага показала је да је то вероватно било намењено за кинеску верзију „Нокија 7 Плус“, а не за глобалну верзију.

Ово је поновљено у изјави ХМД Глобал-а финском листу „Хелсингин саномат“. Компанија је саопштила да је прикупљање података било због грешке у кодирању са „активационим пакетом“ који је случајно укључен у фирмвер неких телефона. Додали су да само један број уређаја „Нокија 7 Плус“ има овај пакет. Такође је речено да је проблем решен у ажурирању фирмвера који је послат у јануару и да га је већина корисника инсталирала. Истрага је у току и могла би да потраје неколико недеља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала