Група севернокорејских дисидената би да сруши Кима у Шпанији

© AP Photo / Evan VucciКим Џонг Ун
Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Пратите нас
Десет људи који су прошлог месеца наводно упали у амбасаду Северне Кореје у Мадриду припадају мистериозној организацији севернокорејских дисидената, која се представља као „влада у изгнанству“ посвећена рушењу владајуће династије Ким.

Детаљи о том догађају су процурели након што је шпански суд повукао одлуку о тајности суђења и рекао да је та криминална организација везала особље севернокорејске амбасаде пре него што су побегли са компјутерима, хард дисковима и документима, пренео је АП.

Након што је шпански суд објавио документа о инциденту, та група је саопштила како су они одговорили на хитну ситуацију у амбасади, како су позвани да уђу на посед и да нико није био „малтретиран или пребијан“. Нагласили су да друге владе нису умешане у догађај.

Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Ким никад јачи — шта даље...

Како наводи АП, ради се о мало познатој организацији, која у свом називу „Чолима народна одбрана“ има име митског крилатог коња, ког влада у Пјонгјангу користи у својој пропаганди.

Недавно је група на свом веб-сајту објавила оснивање „Слободног Чосона“, који је дефинисан као „привремена влада“ која ће се борити против „криминалних власти са севера“.

Чосон династија је владала корејским полуострвом дуже од 500 година, тј. до јапанског освајања Кореје 1910. године, која је подељена тек на крају Другог светског рата.

Шпански суд је идентификовао вођу групе као Адриана Хонга, суоснивача међународне групе која се посветила спасавању севернокорејских избеглица „Линк“, мада из те организације кажу да Хонг већ 10 година не учествује у раду организације.

Адриан Хонг је, према опису шпанског суда, мушкарац мексичке националности са пребивалиштем у САД, пренео је Танјуг.

Хонг је одмах након упада у Амбасаду отишао у САД како би понудио материјале и видео-снимке ФБИ. Нема информације о томе да ли је ФБИ прихватио понуду. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала