Масакр године жестоко тресе Аустрију: Са углађеним екстремистом повезују и шефа државе

© AFP 2023 / GEORG HOCHMUTHВођа десничарско-екстремистичког покрета "Идентитаристи" Мартин Селнер
Вођа десничарско-екстремистичког покрета Идентитаристи Мартин Селнер - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл објавио је на седници Парламента нове детаље који доводе у везу аустријске екстремне десничаре Идентитаристе са терористом који је на Новом Зеланду убио 50 људи. То је покренуло нову аферу у самом државном врху.

Брентон Тарант, који је пуцао у џамији у Крајстчерчу, боравио је у Аустрији од 28. новембра до 2. децембра прошле године. Изнајмљеним аутомобилом обишао је више градова, а ту државу је посматрао, како је сâм написао, као једну од оних у којој може да покрене отпор против миграције.

Аустријски канцелар Себастијан Курц - Sputnik Србија
Курц: Пронађена веза између терористе на Новом Зеланду и идентитариста у Аустрији

Аустријска Влада је наложила проверу могућности расформирања десничарско-екстремистичког покрета Идентитаристи, пошто је установљено да је новозеландски убица донатор покрета, а претресен је и стан вође Мартина Селнера.

Џастин Бибер радикалне деснице, како су прозвали модерно обученог и подшишаног вођу Идентитариста, није само лидер нових десничара у Аустрији. Он је и главни представник широм Европе присутног Идентитетског покрета, који се жестоко противи муслиманским мигрантима — тврдећи да они угрожавају европски идентитет и да ће на крају заменити локално становништво.

Покрет је основан у Француској 2012. године и проширио се у девет земаља, међу којима су Немачка, Италија, Словенија, а однедавно и Велика Британија.

Политиколог Жељко Малешевић, који живи у Линцу, објашњава да је тај покрет у Аустрији имао приличан продор, пре свега због поља деловања, друштвених мрежа, али и због чињенице да је стигао у јеку мигрантске кризе.

Нови Зеланд - Sputnik Србија
Терориста са Новог Зеланда на балканској рути: зашто — још се не зна

„Добио је доста на популарности код младих. То је био нови приступ десничарског покрета, они су млади и друштвено активни, у односу на искуства која познајемо у Немачкој и неким другим земљама западне Европе, када су екстремно десни покрети у питању, то је једна потпуно другачија слика“, каже наш саговорник.

На данашњој бурној седници Парламента, која је и прекидана, посланик Слободарске партије Аустрије Валтер Розенкранц показао је фотографију председника Аустрије Александра ван дер Белена, на којој је са шефом десничарског покрета Мартином Селнером.

Седница је други пут прекинута, нако што је посланица Штефани Криспер из странке Неос довела министра полиције у везу са Идентитаристима, тврдећи да је један од шефова у МУП-у члан те десничарске организације.

Иако је најављена забрана покрета у Аустрији, Малешевић каже да је ово тек почетак буре коју је изазвала веза са нападачем са Новог Зеланда, али да ће аустријско судство највероватније остати немоћно пред овим случајем.

„Само зато што је неко негде уплатио новац, не значи да тај који је добио уплату има неке везе са оним што је то учинио, тако да питање је да ли уопште Тужилаштво може да покрене процес забране. То је врло упитно, из простог разлога што, гледано са правне стране, заиста не видим на који начин би могао да се забрани покрет, с обзиром да не постоји никаква кривична одговорност“, каже он.

Пре три године активисти покрета су се попели на Бранденбуршку капију у Берлину и окачили транспарент: „Сигурне границе — сигурна будућност“. Следеће године аустријски и немачки Идентитари организовали су заједнички марш кроз Берлин, а највише пажње привукли су када су упали на представу на Бечком универзитету, коју су изводили тражитељи азила. Полили су црвеном бојом, крвљу извођаче и публику.

Малешевић додаје да то не би био први покушај да се неонацистички покрет угуши и да је Тужилаштво и пре две године покушало да им забрани деловање, али без успеха.

„Тражили су и имали контакте са одређеним особама из Слободарске странке, али она је прошле године донела одлуку да се сви они који су чланови покрета искључују из партије, тако да је њихов политички утицај непостојећи.“

Скулптурна композиција у Бечу, престоници Аустрије - Sputnik Србија
Упозорење из Аустрије: На почетку смо трећег светског рата

Наш саговорник истиче да се из владиних најава види да ће цео случај бити ригорозно испитан.

„Мислим да Одељење за заштиту Устава Аустрије ради свој посао врло добро и да ту неће бити никаквих проблема, али понављам, правно не постоји основа да се тај покрет у Аустрији забрани, али сигурно је да ће му убудуће друштвени простор бити доста сужен“, каже Малешевић.

Овај покрет је у Немачкој одавно под надзором Службе за заштиту уставног поретка, која је установила да су веома активни на друштвеним мрежама преко којих шире мржњу према странцима, посебно према муслиманима, јер изједначавају ислам са исламским тероризмом.

Аустрија је очигледно закаснила у контроли овог покрета. Шеф хипстерског лица крајње деснице, захваљујући својим фановима, има веома активан живот на јединој друштвеној мрежи на којој није блокиран — на Твитеру.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала