Човић: Тражићемо затварање граница БиХ

© AP Photo / Amel EmricМигранти
Мигранти - Sputnik Србија
Пратите нас
Председништво Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ ће због мигрантске кризе тражити затварања граница те државе, како би се спречио неконтролисани улазак у земљу, изјавио је данас председник тог Сабора и ХДЗ БиХ Драган Човић, који је изразио и велику забринутост по питању случаја „салафије“.

Човић је након седнице Председништва ХНС новинарима рекао да БиХ мора да се понаша као уређено правно друштво, иако су, како је рекао, свесни да она то није.

Сукоб полиције и миграната - Sputnik Србија
Мигранти постају све агресивнији: Ухапшени због пљачке, повређен полицајац

„Морамо знати ко нам се налази у држави. Ми ништа од тога не знамо. Нити знамо ко је ушао у државу, ни где се налази. Мора заживети друштво које ће свим житељима државе осигурати безбедност. То нема везе с националношћу. То су реални проблеми. С те стране тражићемо да институције затворе границе. Прво ћемо ићи према изменама закона, да они који уђу у БиХ лакше затраже азил, мада је евидентно да нико овде не жели азил, али да може добити одговор за 48 сати. Ово је проблем целе БиХ“, рекао је Човић новинарима након седнице Председништва ХНС.

Такође, осврнуо се и на наводну „аферу салафије“, рекавши да све што се до сада могло чути, јесте само, како је казао, „једна шпекулација, игра одређених људи да створе један посебан амбијент у БиХ уочи неких догађања“.

„Ово није први пут да се ради на овакав начин. Ако се нешто тврди, онда се то мора и доказати. Овако се свашта нагађа, да је неко некога звао и тако даље. То довољно говори да ми као држава функционишемо. Кад то каже ресорни министар, али без икаквих детаља, онда се отварају бројна питања. Евидентно се показује на ком је нивоу функционисање правне државе“, изјавио је Човић.

Тврдим, нагласио је, да је ова прича лансирана због доласка премијера (Андреја) Пленковића у Неум.

„Неко ће рећи да је све урађено због председнице (Колинде) Грабар Китаровићеве, а неко други да је због тужитељке Тадићеве. Због свега сам јако забринут, јер ако се може овако шпекулисати, онда ствари нису добре. Питали су ме ових дана колико ће још времена проћи док се не открију налогодавци и извршитељи атентата на Јозу Леутара. Па док је оваква правна држава никад нећемо сазнати ко су наручиоци не само тог, него и бројних других убистава“, рекао је Човић, пренео је портал „Дневник“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала