Промена рачунања времена: Хоће ли превагнути здравствени разлози

© Flickr / Mattys FlicksСат
Сат - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Грађани ЕУ ће тек одлучивати о предлогу који је усвојила Европска комисија — да се казаљке на часовнику више не померају од 2021, а Србија ће се ускладити са том одлуком, изјавио је помоћник министра привреде Александар Старчевић.

То што је ЕК усвојила предлог за укидање померања времена, објашњава он за Танјуг, још не значи да ће доћи до промене, зато што је потребно да се две трећине становништва ЕУ изјасни да је за.

Како каже, када се грађани ЕУ буду изјаснили, приступиће се изради неке директиве, на основу које ће све земље-чланице ЕУ имати обавезу или ће свака земља понаособ моћи да одлучује да ли ће узети зимско или летње рачунање времена, односно како ће директива дефинисати временске зоне.

Сат - Sputnik Србија
Европа одлучила: Укида се померање сата

„Ми ћемо, као земља која приступа ЕУ, ускладити наше законодавство са том директивом. У том контексту ћемо формирати радну групу која ће обухватити шире јавно мњење, колеге из других министарстава, са разних факултета, института и слично и након тога ћемо донети одлуку о промени начина рачунања времена“.

Подсетио је да је Министарство привреде припремило Закон о рачунању времена и да је предлог био усвојен на Влади прошле године и прослеђен у скупштинску процедуру.

„Међутим, када смо добили назнаку да ће доћи до промене директиве ЕУ, а око које смо се ми већ усагласили, ми смо повукли тај закон из процедуре, али Закон о рачунању времена је у принципу готов и усклађен је са директивом ЕУ која је сада важећа“.

Нека истраживања показују да је први проблем код летњег рачунања времена то што су јутра веома дуго мрачна и да то не одговара северним земљама, где зими свиће доста касније.

С друге стране, летње рачунање времена нарочито одговара приморским земљама, јер им се исплати да, на пример, људи буду на плажи скоро до 22 сата.

Старчевић каже да је промена времена, односно прелазак на летње и зимско рачунање времена, уведена из неких економских разлога и да је то било под плаштом енергетске уштеде, док сада истраживања не показују да су те уштеде видљиве.

„Више се јавља питање са социолошке стране и како те промене на зимско или летње рачунање времена утичу на становништво, пре свега са здравствене стране. Студије су показале да је превасходно то оно што ће довести до промене рачунања времена, пошто је економске ефекте веома тешко израчунати“, објашњава он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала