Молитве и мисе: Комеморације у Блајбургу ће бити 18. маја

© AP Photo / Darko BandicОкупљање усташа и "домобрана" у Блајбургу, (Аустрија) на дан сећања на погинуле током маја 1945. године
Окупљање усташа и домобрана у Блајбургу, (Аустрија) на дан сећања на погинуле током маја 1945. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Хрватске бискупске конференције, задарски надбискуп Желимир Пуљић, изјавио је данас да ће комеморација у Блајбургу бити одржана како је било и предвиђено, 18. маја, под покровитељством Хрватског сабора, уз уобичајене молитве и са светом мисом, коју ће уместо хрватског бискупа служити свештеник.

Пуљић је у интервјуу за немачки католички лист „Тагеспост“ рекао да ће тако бити, ако одлука бискупије Гурк-Клагенфурт у међувремену не буде промењена.

„Ми поштујемо службу дијецезанског управитеља и његова овлашћења. Не разумемо, међутим, његово образложење. Стога, не слажемо се с његовом одлуком и не можемо прихватити наведене разлоге“, рекао је Пуљић коментаришући одлуку о забрани одржавања мисе у Блајбургу.

Сматрамо, каже, да је управо та одлука о забрани политички инструментализиована, јер забрањује нешто што је Цркви властито.

„А то је молитва за покојне, тим више што су ови трагично настрадали били осуђени на ’damnatio memoriae‘, па им је спомен деценијама био затиран. У том виду је одлука дијецезанског управитеља Гугенбергера обрадовала оне који не воле Цркву и не признају страдање Хрвата у том тешком времену завршетка рата. Зато смо изнели своје неслагање“, рекао је Пуљић, преноси хрватски портал „Индекс“. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала