Лавров: Русија отворена за дијалог са Украјином о реализацији Минских споразума

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва је отворена за дијалог са Кијевом који је усмерен на реализовање Минских споразума, али председник Украјине Петро Порошенко не жели и неће то да ради, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ми смо отворени за дијалог који неће бити усмерен на брбљање и измишљање изговора за неделовање, већ на практичну реализацију Минских споразума. Не сумњам да Петро Порошенко то не жели и неће то радити. Када је (представник Кијева у у хуманитарној подгрупи о Донбасу) Виктор Медведчук само понудио да се озбиљно расправља која аутономна права могу бити додељена Донбасу, назван је издајником. Порошенко је изјавио да се то никада неће догодити, иако је сам потписао посебан статус Донбаса који је прилично подробно изложен у Минским споразумима“, истакао је Лавров у интервјуу за „Московски комсомољец“.

Припадници војске Украјине током војних операција на истоку земље - Sputnik Србија
Кијев пребацује у Донбас самоходне топове „Пион“

Шеф руске дипломатије је такође навео да председник Украјине Петро Порошенко не слуша Немачку и Француску, јер има америчке „заштитнике“.

„Одредбе о томе каква би права требало да има Донбас формулисала је лично немачка канцеларка Ангела Меркел. Чињеница је да је њихов ’штићеник‘ престао да слуша. С једне стране, он не слуша ни Немачку ни Француску, јер има америчке ’заштитнике‘. А са друге стране, њима је такође незгодно да га јавно притискају, јер ће самим тим потписати да је њихово ’посредовање‘, како га зову, пропало“, објаснио је Лавров.

Он је додао да Москва инсистира да суштина Минских споразума треба да остане нетакнута, „не постоји други документ“, али се они могу допунити, на пример, да се посматрачима ОЕБС-а додели оружано обезбеђење УН, што је Русија предлагала као одговор на забринутост Украјинаца због безбедности посматрача ОЕБС-а.

„Међутим, суштина тих споразума не треба да се мења. Основна ствар у њима је да се питања решавају директно између Кијева, Доњецка и Луганска“, истакао је Лавров.

О председничким изборима у Украјини

Руски министар спољних послова навео је да је ОЕБС на неутралан начин саопштио да су постојала груба кршења на председничким изборима у Украјини. Да је ту процену о изборима дала Русија, онда би у њој било емоција.

Говорећи о првом кругу избора у Украјини, Лавров је рекао да није видео разлог за оптимизам, као ни за песимизам.

„Посматрачи ОЕБС-а објавили су свој прелиминарни извештај о резултатима првог круга, који је испуњен констатацијама о грубим кршењима: корупцијом, подмићивањем, притиском на бираче и још много тога. Међутим, све то је речено на неутралан начин. Мислим да када би се говорило о нама, онда би све те чињенице биле представљане са емоцијама“, нагласио је Лавров.

Заставе ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија
ОЕБС о Украјини: Забележени случајеви који руше поверење у изборни систем

„А сада то раде пригушено — сува констатација. И даље се наводи да све ово није утицало на легитимитет, као што није утицало на легитимитет ни грубо кршење правила ОЕБС-а када су избацили наше посматраче, као што није утицала ни одлука да се ускрати право гласа за више од три милиона Украјинаца који живе и раде у Русији. То су чињенице о украјинском животу“, додао је он.

Председнички избори у Украјини одржани су 31. марта. Према подацима Централне изборне комисије, ниједан од кандидата није добио потребан број гласова за победу у првом кругу. Други круг ће се одржати 21. априла, када ће гласачи бирати између Владимира Зеленског и актуелног председника Петра Порошенка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала