Четири кључне тачке: Ево шта значи нова одлука суда о „швајцарцима“

© Фото : PixabayСуђење илустрација
Суђење илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Врховни касациони суд (ВКС) данас је заузео став да су одредбе уговора о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима ништавне. Ево шта то конкретно значи за банке, а шта за кориснике тих кредита.
Швајцарски франак - Sputnik Србија
Суд донео одлуку о кредитима у „швајцарцима“ – у корист задужених
  • Уговори и даље остају на снази, с тим што ће вредност кредита бити утврђена на основу курса евра на дан њиховог закључења. И камата чија је висина одређена уговором, такође ће бити везана за евро.
  • Уговори индексирани у „швајцарцима“ нису ништавни само уколико банка може да докаже да се сама задужила у „швајцарцима“, како би клијенту одобрила динарски кредит индексиран у тој валути и ако је клијента писаном информацијом у потпуности обавестила о ризицима и последицама које могу настати узимањем таквог кредита, чији је динарски дуг везан за курс швајцарског франка.
  • На предлог задуженог грађанина суд ће издати привремену меру којом се банци забрањује активирање хипотеке. У случају када је поступак већ покренут, суд, односно јавни извршитељ ће на захтев  дужника одложити извршење.
  • Нижестепени судови могу да доносе и одлуке супротне ставу Врховног касационог суда, али ће ризиковати да им те одлуке у поступку ревизије, која се води пред ВКС, буду укинуте.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала