Амфилохије: Духовни потомци комуниста би да отимају храмове (фото)

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит Амфилохије на Михољској превлаци
Митрополит Амфилохије на Михољској превлаци - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије осудио је намјеру црногорских власти да руше крстионицу на Михољској превлаци, уз оцену да „обезбожена држава“ жели да отима храмове од Српске православне цркве.
Грађани целу ноћ чували крстионицу - Sputnik Србија
Спутњик на лицу места: Како је народ одбранио крстионицу

Црква Божја је распињана и гоњена кроз сву историју, рекао је митрополит у литургијској бесједи на крају богослужења у цркви Светог Спаса на Топлој у Херцег Новом.

„Ево, погледајте шта се данас догађа на Михољској превлаци. Михољска превлака је светиња која је саграђена у вријеме цара Константина, саграђена је на моштима једног древног хришћанског мученика пострадалог од онога, како га је народ запамтио, проклетога цара Дукљанина“, подсјетио је он.

Говорећи о историјату Михољске превлаке, о њеним мучеништвима и разарањима, он је нагласио да никоме није сметало и не смета што је она оскрнављена подизањем бунгалова на њеним рушевинама, као ни то што су јој име украли и претворили је у Острво цвијећа.

„Ред би био да нам и ова државна власт помогне у обнови те светиње, а не да нас спречава и да подигнемо ову крстионицу, која је тамо подигнута, која је наставак оне крстионице из времена цара Константина. Ова крстионица није ништа друго, него покушај обнове те крстионице да би се кроз њу и преко ње обновила и Михољска превлака“, казао је он.

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит Амфилохије на Михољској превлаци
Митрополит Амфилохије на Михољској превлаци - Sputnik Србија
Митрополит Амфилохије на Михољској превлаци

Додао је да Митрополија црногорско-приморска деценијама моли и тражи да сама, без финансијске помоћи државе, обнови превлачку светињу.

„Не дају нам ови такозвани заштитници културних добара. Шта они штите — културна добра или културне рушевине? Културна добра су она која се обнављају, која васкрсавају, која се ревитализују… То је правило било кроз вјекове, и на истоку и на западу. Само овдје код нас, ево, не дозвољавају да се обнови та светиња. А даће Бог“, поручио је владика Амфилохије.

Владика је рекао да духовни потомци комуниста, који јесу отимали црквену имовину, али не и храмове, сада желе да отимају и храмове.

„Обезбожена држава, секуларна држава, она сада први пут у историји жели да отима храмове и жели да их присвоји да постану државни храмови. То не спада у нормалне приче, али је овдје код нас то чињеница. Ја се у Бога надам да ће Господ, који је распет за нас и за наше спасење, црква Божја и свети Божји људи, који су сараспињани Христу кроз вјекове, нама помоћи и уразумити ове људе који у 21. вијеку покушавају да руше светиње“, рекао је владика.

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит Амфилохије: „Обезбожена држава“ жели да отима храмове од Српске православне цркве
Митрополит Амфилохије: „Обезбожена држава“ жели да отима храмове од Српске православне цркве - Sputnik Србија
Митрополит Амфилохије: „Обезбожена држава“ жели да отима храмове од Српске православне цркве

Подсјетио је да је својевремено, на пријетњу да ће бити срушена црква Свете Тројице на Румији, употребио „тешку, али светопетровску“ ријеч: Ко срушио цркву на Румији, дабогда срушио њега часни крст.

„Као и онај који је срушио крстионицу на Превлаци, дабогда часни крст њега и његово потомство срушио и уништио. Ја понављам те ријечи. Јесте да су тешке, али ја морам да поновим те ријечи Светога Петра Цетињскога“, поручио је митрополит Амфилохије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала