Тајна језера Титикака: Откриће без преседана одушевило свет (фото)

CC0 / Pixabay / Језеро Титикака
Језеро Титикака - Sputnik Србија
Пратите нас
Тим археолога из европских и латиноамеричких држава открио је на језеру Титикака, које се налази на граници између Перуа и Боливије, веома важан и интересантан локалитет, јавио је „Њујорк тајмс“.

Подводно откриће церемонијалних артефаката цивилизације Тиванака је без преседана, изјавили су експерти. Стручњаци за подводну археологију открили су у језеру ритуалне поклоне и остатке животиња на једном подводном гребену у средини језера.

Драгоцени предмети указују да су се на том локалитету одржавале веома важне церемоније на којима је елита цивилизације Тиванаку испловљавала до гребена и приносила као жртве младе ламе, украшене да буду принете на жртву и остављали артефакте од злата и драгог камења који су били минијатурне реплике божанства из кога су излазили зраци, а такође су нађене посуде у форми пума које су служиле да се у њима пале мирисне биљке.

​Цивилизација Тиванаку се развила на језеру Титикака између 5. и 12. века, и у том периоду је била највећа и најутицајнија култура у том региону Анда.

Око језера које се налази на висини од 3.800 метара развио се специјалан екосистем, а у време доласка Шпанаца ту је живело око милион становника.

Археолози специјализовани за подводна истраживања одлучили су да истраже гребен Коа након што су рониоци аматери нашли значајну количину артефаката. Гребен се налази пет метара испод површине језера, 10 километара од обале.

Археолози су нашли фигуру пуме од лапис лазулија, керамичке фигуре и златне украсе међу којима је и медаљон на којима су урезане силуете пуме и кондора.

​Оно што ово откриће чини посебно значајним је што су нађени „ин ситу“ — између златних и фигура од полудрагог камења су нађене морске шкољке са обале Еквадора, што је потврда да су становници око језера Титикака трговали, јер су живели 200 километара удаљени од обале Еквадора.

Археолози са Оксфорда и Слободног универзитета из Брисела су одушевљени овим открићем јер су се у језеру артефакти савршено очували, пренео је Танјуг.

Археолози су досад нашли десетак локалитета око језера Титикака са остацима културе Тиванака, али ниједан није био тако богат артефактима као овај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала