Хафтар Гутерешу: Борбе се настављају док се не ослободи Триполи

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriПрипадници Либијске националне армије у Бенгазију
Припадници Либијске националне армије у Бенгазију - Sputnik Србија
Пратите нас
Командант Либијске националне армије (ЛНА) Халифа Хафтар састао се са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом, коме је рекао да ће наставити борбена дејства против оружаних група које контролишу Триполи.

„Главни командант, маршал Халифа Хафтар казао је генералном секретару УН Антонију Гутерешу да ће наставити борбе све док не ослободи Триполи од милитантних група којих су становници града сити“, наводи се у саопштењу ЛНА.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и специјални представник УН за Либију допутовали су у петак у либијски град Раџму, који се налази на истоку земље и који је Хафтарево седиште.

Припадник снага међународно признате либијске владе у возилима конфискованим од трупа либијског команданта Халифа Хафтара у Завијаху западно од Триполија - Sputnik Србија
Обрачун на капијама Триполија: Генерал Хафтар се утврдио на 27 километара од града

Раније је Гутереш саопштио да планира да напусти Триполи и посети Тобрук и Бенгази.

Званични портпарол Ахмед ел Мисмари саопштио је раније да ЛНА под командом маршала Халифе Хафтара води офанзиву на главни град Триполи истовремено из неколико праваца, али војска још није ушла у сам главни град. Он је такође навео да још не може да наведе датум завршетка операције, узимајући у обзир услове у којима се операција одвија, али је потврдио да ће она бити настављена све док се не испуне сви постављени задаци.

У четвртак је командант ЛНА, маршал Халифа Хафтар наредио својим снагама да почну офанзиву на Триполи како би се „ослободио од терориста“. Медији су саопштили да су јединице ЛНА преузеле контролу над градовима Гарјаном и Сурманом јужно од главног града Либије. Са друге стране, премијер Владе националног јединства у Триполију Фајез Сараџ наредио је да се уколико буде потребно употреби сила након саопштења да је ЛНА успоставила контролу над градовима јужно и западно од Триполија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала