У Приштини надиру млади и гневни — екстремнији и од оних који су окрварили руке

© AP Photo / Visar KryeziuАлбанци у Приштини
Албанци у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Док албански аналитичари верују да би Аљбин Курти могао не само да обори садашњу власт у Приштини, већ и да сам формира владу, што дијалогу са Београдом не би дало ветар у леђа, српски аналитичари сматрају да Курти нема ту моћ. Какав ће бити расплет Куртијеве акције — обарање власти?

Да ли је Аљбин Курти „пилула“ коју Запад чува као крајњи лек за приштинску власт врло брзо ће се знати јер је вођа покрета „Самоопредељење“ најавио да та странка покреће кампању против косовске владе одржавањем митинга у више косовских општина.

Курти је додао и да ће одмах после митинга покренути предлог за неповерење влади, као и јаче протесте на којима ће бити испостављен захтев — оставке косовског премијера Рамуша Харадинаја и председника Хашима Тачија.

Аљбин Курти - Sputnik Србија
Курти Тачију: Одрицање од косовске земље је неопростиво

Да ли Курти има снаге да промени политичку сцену на Косову и шта би то значило за Србе? Хоће ли заиста бити „врућег пролећа“ на Косову, како тврди Курти?

Живојин Ракочевић, новинар и публициста са Косова и Метохије, каже да је пролеће време демонстрација и природно време да незадовољни изађу на улицу.

Како објашњава, Курти предводи ту генерацију младих гневних људи, која није ратовала, али је неколико пута екстремнија од људи који су окрвавили руке. Улица је природно место њиховог деловања, додаје Ракочевић, јер су институције окупирали и заузели они који су моћнији од Куртија и он мора да их истисне.

Међутим…

„Курти нема снагу да сруши власт у Приштини. Странка му је подељена изнутра. А политички програм и све идеје борбе против Срба и Србије преузео му је Харадинај. Самим тим један део оних који подржавају Куртија сада прелази на Харадинајеву страну, па није реално да он освоји власт“, мишљења је Ракочевић.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, наставља наш саговорник, то није дијалог, то су уступци базирани на одузимању људских права косовским Србима и ко год да преговара његов први задатак је да блокира повратак Срба и да осигура своју анархичну власт на несрећи већине становништва овог простора.

Аљбин Курти - Sputnik Србија
Курти почео припреме за „албанско пролеће“

На питање да ли је Курти резервни играч Запада, Ракочевић тврди да је одговор прост и једноставан.

„Свако ко је способан да направи хаос биће њихов резервни играч. На тој ’методологији‘ изграђена је већина односа на Косову и Метохији и она је у највећој мери уништила демократски потенцијал овог простора“, наводи Ракочевић.

Политиколог са Косова и Метохије Неџмедин Спахију пак сматра да Курти и те како може да пољуља власт у Приштини.

„Њему је сада брисан простор, јер је корупција на Косову висока, а лоповлук тако очигледан да Курти има шансу, јер стоји сам пред голом. То значи да му је лакше да дâ гол него да промаши. Ако Курти дође на власт тешко је рећи да ли би Косово кренуло напред или назад, али једна ствар је сигурна — похапсиће све данашње политичке актере у Приштини“, уверен је Спахију.

Наш саговорник тврди да ће се народ на Косову томе веселити, али то није довољан услов за прогрес. Спахију признаје да помало сумња како би се Курти снашао у новој улози, али не може да оспори да је на правом путу да добије власт. 

Аљбин Курти - Sputnik Србија
Курти: Уједињење Митровице важније него место у УН

Да је Курти на „правом курсу“, за нашег саговорника је потврда и то што је лидер „Самоопредељења“ недавно уклонио заставу Албаније из страначке просторије где држи конференције за медије, а поставио слоган „Борба против лоповлука“.

„То значи да му се нико из међународне заједнице неће супроставити, што ће му пуно олакшати да добије власт“, каже Спахију.

Спахију наводи да ће Курти ако не буде имао директну, сигурно имати индиректну подршку међународне заједнице, а верује да би могао и сам да формира владу на Косову. Што се тиче даљег дијалога са Београдом, ако би се Курти нашао на власти ту би се ствари промениле на горе по саме преговоре, закључује Спахију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала