Либијска влада: Одбранили смо аеродром од Хафтара

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIAОштећени аеродром Триполи у Либији
Оштећени аеродром Триполи у Либији - Sputnik Србија
Пратите нас
Снаге либијске Владе националног јединства саопштиле су да су повратиле контролу над аеродромом Триполи, који је раније освојила војска маршала Халифа Хафтара, јавила је телевизија „Ел Арабија“.

Раније је извор близак команди војске маршала саопштио за Спутњик да је Хафтарова војска преузела контролу над аеродромом Триполи. Портпарол те војске Ахмед ел Мисмари потврдио је касније те информације.

Међународни аеродром Триполи који је уништен у борбама сукобљених провладиних снага и снага Либијске националне армије - Sputnik Србија
Опкољен Триполи: Генерал Хафтар заузео аеродром

Мисмари је рекао да војска Хафтара води офанзиву на Триполи истовремено из више праваца, али да још није ушла у сам главни град. Он је додао да за сада не може да наведе датум завршетка операције, узимајући у обзир услове у којима се она одвија, али је потврдио да ће се операција наставити док се не изврше сви постављени задаци.

Међународни аеродром Триполи налази се на удаљености од 34 километра од главног града Либије. Ваздушна лука није оперативна од 2014. године. Након жестоких битака између различитих либијских оружаних група на територији аеродрома, изгорео је део зграде терминала, а експлозије граната нанеле су значајну штету на писти. Последњих година је функцију главног аеродрома Триполија преузео војни аеродром Митига, који се налази на 11 километара од Триполија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала