Инцидент у Тирани: Срби напустили скуп због дрског геста Приштине

© AP Photo / Visar KryeziuЗаставе ЕУ и тзв. Косова у Приштини
Заставе ЕУ и тзв. Косова у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Конференција о клими на западном Балкану која је требало да буде одржана данас у Тирани отказана је због инцидента између делегација Косова и Србије.

Према порталу „Коха.нет“, делегација Србије није хтела да учествује са делегацијом Косова, иако су обе позване на конференцију, а представници Косова нису прихватили да буду представљени под фуснотом УНМИК-а пошто су независна држава.

Српска страна није прихватила учешће Косова на конференцији и због тога је напустила конференцију.    

Наиме, делегација Србије условила је присуство на конференцији тиме да Приштина не може да има право гласа и да буде адекватно представљена, али је косовска делегација то одбила.

Наводи се да су обе делегације на конференцију позване са „подједнаком важношћу“, а албански министар за животну средину Бљенди Кљоши је рекао да је о томе претходно постигнут договор са УН и Београдом.

Договорено је да Косово може да буде присутно на конференцији само у статусу специјалног госта, казао је Кљоши.

Нови инцидент у Хрватској: Четник, сели се! (фото)

У међувремену, косовско министарство за животну средину и просторно планирање саопштило је да је министар Фатмир Матоши позван да учествује на конференцији, али да је, када је схватио да ће Приштина бити представљена са фуснотом и под логом Унмика, одлучио да делегација у знак протеста бојкотује конференцију.

Матоши је новинарима у Тирани рекао да је представљање Приштине са фуснотом и под логом Унмика неприхватљиво и да се то, како је рекао, више никада неће поновити.

Наводи се да је рекао да ће бити одржана још једна конференција на техничком нивоу коју ће Приштина искористити као прилику да се састане са донаторима и од њих затражи подршку за текуће косовске пројекте.

Матоши је казао да се борба за чисту средину не може постићи искључивањем Косова из пројеката или доношења одлука на заједничким конференцијама, преноси „Коха“.

„Рекао сам званичницима УН да нико не би требало ни да сања да ће то помоћи чистој животној средини и ефикасном рату против климатских промена на Западном Балкану, ако неко верује да једну земљу може да искључи из пројеката и доношења одлука“, рекао је Матоши.

Организатори конференције су Програм Уједињених нација, Организације УН за храну и пољопривреду и Влада Републике Албаније, уз финансијску подршку Министарства животне средине Чешке Републике.

Сврха министарске конференције била је да се олакша приступ финансирању пројеката у вези са климатским променама, укључујући ангажовање и приступ климатским фондовима.

Очекивало се да на конференцији буде усвојена декларација којом се одобрава „заједнички приступ региону Западног Балкана — климатско убрзање финансијске подршке пројектима“, који би касније били спроведени кроз израду и развој заједничких регионалних пројеката и програма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала