Овако су разарали Београд: 78 година од нацистичког злочина (фото)

Пратите нас
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђордевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић су, поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији – 6. април 1941. године, положили венце у Алеји страдалих у бомбардовању Београда.

Ђорђевић је рекао да је Србија увек била антифашистичка земља и да ће се свим снагама борити против сваког облика фашизма.

„На данашњи дан одајемо почаст свим невиним жртвама, жртвама фашистичког режима 1941, који је себи узео за право за одузме невине жртве“, изјавио је Ђорђевић, додајући да је у том бомбардовању велики број недужних људи изгубио живот.

Нажалост, како је рекао, и данас повремено имамо моменте када се у нашој земљи јављају појединци, који „на неке фашистичке начине и фашистичким методама покушавају да нешто промене“.

„Али Србија је увек била антифашистичка, увек је била на правој страни и данас је на правој страни, и искорениће сваки облик фашизма“, поручио је министар.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да је током своје бурне историје Београд много пута био бомбардован и истакао да је пре тачно 78 година, рано ујутру почело једно од највећих разарања престонице.

„У нападима од шестог априла 1941, као и онима који су уследили, животе је изгубило хиљаде људи, због чега га се сећамо као једног од најтужнијих дана у нашој историји“, изјавио је градоначелник.

На Новом гробљу је, како је додао, сахрањено 1.992 погинулих.

„Полагањем венаца чувамо успомену на све људе који су своје животе дали током Другог светског рата како би ми данас имали слободу“, каже Радојичић.

Градоначелник истиче да је ово разарање Београда знатно променило живот, ток и изглед Београда.

„Изгорео је Мост краља Александра, Народна библиотека на Косанчићевом венцу, са више од 350.000 књига. Нису поштеђени ни верски и образовни објекти, склоништа, болнице. Иако је после овог — као и после сваког напада Београд успео да се издигне — туга, празнина и штета која су му тада нанети не могу се умањити“, навео је Радојичић.

На подручју Краљевине Југославије, Други светски рат отпочео је бомбардовањем Београда, 6. априла 1941. године.

За време масовног бомбардовања југословенских градова хиљаде цивила су изгубиле живот, а дошло је и до значајних материјалних разарања, попут уништења привредних, образовних, здравствених и културних здања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала