Нетанијаху: Израел би могао да анектира делове Западне обале

© REUTERS / Ammar AwadИзраелски премијер Бењамин Нетанијаху
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху објавио је да размишља о варијанти анектирања насеља на територији окупиране Западне обале наредних година.

Нетанијаху је објавио да ће Израел проширити суверенитет над насељима на окупираним територијама Западне обале уколико добије следећи мандат на предстојећим изборима, који ће се одржати 9. априла.

Израелска војска - Sputnik Србија
Израел гомила снаге на граници са Појасом Газе

„Питате да ли прелазимо на следећу фазу — одговор је да, кренућемо на следећу фазу. Проширићу (израелски) суверенитет“, истакао је премијер.

„Нећу поделити Јерусалим. Нећу евакуисати ниједну општину и побринућу се да контролишемо територију западно од Јордана“, рекао је Нетанијаху.

​Говорећи у интервјуу за телевизију „Ченел 12“ Нетанијаху је рекао да по његовом мишљењу „сва насеља (Западне обале) морају остати под израелским суверенитетом“ и да је проследио свој став америчком председнику Доналду Трампу. На питање да ли верује да ће Трамп признати тај потез, израелски премијер је рекао да треба да се „сачека до следећег мандата“.

„Обећавам да ћете се изненадити. Не могу да говорим о плану, али Трамп је велики пријатељ и сумњам да ће икада постојати већи пријатељ од њега“, рекао је он.

Од инаугурације председника Доналда Трампа, Сједињене Америчке Државе предузеле су неколико корака подршке израелским територијалним претензијама. Прво је Трамп признао Јерусалим за главни град Израела и преселио тамо у мају 2018. америчку амбасаду из Тел Авива, где се налази већина дипломатских мисија.

Трамп у друштву Нетанијахуа показује одлуку о Голанској висоравни - Sputnik Србија
Tрамп потписао: Голанска висораван је део Израела

Касније, 25. марта, САД су признале израелско право над окупираној Голанској висоравни, где је Тел Авив недавно одржао општинске и локалне изборе. Ово признање широко је осудила међународна заједница и УН, али их је Тел Авив поздравио.

Премештање америчке амбасаде у Јерусалим изазвало је и протесте на граници са Газом, који се редовно сваке недеље одржавају више од годину дана. Демонстранти су се редовно сукобљавали са израелским снагама на граници, што је довело до стотина жртава током митинга. Тел Авив је осудио протесте, тврдећи да их организује Хамас како би тајно нападао Израел.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала