Десетине ухапшених на протестима у Паризу, сукоби с полицијом у Руану (видео)

© AP Photo / Rafael YaghobzadehПротест Жутих прслука у Паризу
Протест Жутих прслука у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Више хиљада људи поново се данас, 21. викенд заредом, окупило на улицама Париза и других француских градова на антивладиним протестима покрета „жутих прслука“, који су махом протекли мирно, преноси Танјуг.

Ипак, 43 особе ухапшене су у Паризу, док је неколико сукоба са полицијом забележено у Руану, на северозападу Француске. 

Шетња учесника протеста у Бордоу и Лилу, који су махали француским заставама и носили транспаренте, којима се позива на референдуме које су предложили грађани, такође је махом протекла без насилних инцидената.

Према проценама владе, до 12 сати по локалном времену, на улице широм земље изашло је 6.300 демонстраната, док се у исто време прошле недеље окупило 5.600 људи. 

У Паризу су одобрена два скупа, међу којима је и марш од Трга републике на истоку града до пословног краја и финансијске четврти Дефанс.

Протест жутих прслука у Паризу - Sputnik Србија
Могу ли „жути прслуци“ да сруше Пету републику? (видео)

Британска агенција напомиње да се до 12 сати окупило 3.100 учесника док је тај број у исто време прошле недеље износио 1.800, али напомиње да је тешко правити поређења јер су маршеви ове недеље почели раније него прошле. 

Власти су, као и протеклих недеља, забраниле протесте на потенцијално проблематичним местима, као што су Јелисејска поља, након нереда који су избили прошлог месеца.

Британска агенција оцењује да би мирнија природа протеста требало да преставља олакшање за председника Емануела Макрона, који је ове недеље заокружио двомесечну иницијативу о „великој дебати“, током су одржани састанци градских скупштина широм земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала